Ove godine u prodaji prve ekološke Lego kocke

ekološke Lego kocke

Brisel, 7. mart 2018. – Ove godine u prodaji će se pojaviti prvi Lego elementi napravljeni od biljne plastike od šećerne trske, najavio je danski proizvođač igračaka.

Ekološki delovi će za početak činiti samo 1-2% plastičnih elemenata koje Lego proizvodi ali su ciljevi te kompanije na polju održivog razvoja veoma ambiciozni.

Kompanija Lego objavila je da je počela proizvodnju Lego botaničkih elemenata ili delova kao što su lišće, žbunovi i drveće koji su potpuno napravljeni od plastike biljnog porekla.

U Lego kompletima ti delovi, uz kockice i figurice, pojaviće se kasnije ove godine, preneo je 2. marta britanski Gardijan.

Kompanija Lego, koja radi već 85 godina, obavezala se da će do 2030. koristiti više održivih materijala u svojim osnovnim proizvodima, uključujući kocke. Cilj Lega je da nađe održive materijale i zameni sirovine na bazi fosilnog goriva koje se sada koriste, s obzirom da plastika može da se pravi i od održivih ili bio-sirovina.

Novi Lego elementi prave se od polietilena, meke, izdržljive i fleksibine plastike koja se pravi od etanola ekstrahovanog iz šećerne trske i, tvrde u Legu, taj materijal je izdržljiv kao klasična plastika. Međutim, pošto je reč o bio-plastici, može da se reciklira više puta, iako nije moguće da bude 100% biorazgradiva.

Lego, jedan od najpopularnijih brendova u svetu, već je testirao novi materijal kako bi se uverio da ispunjava visoke standarde te kompanije, kao i očekivanja kupaca.

Ipak, elementi od polietilena predstavljaće samo 1-2% plastičnih elemenata koje Lego proizvodi.

"Mi u Legu smo želeli da pozitivno utičemo na svet oko nas i naporno smo radili da napravmo igračke od održivih materijala", rekao je potpredsednik zadužen za odgovornost prema životnoj sredini u Legu Tim Bruks. "To je prvi veliki korak u našem ambicioznom nastojanju da sve Lego kocke pravimo  od održivog materijala", istakao je Bruks.

Lego kocke se prave od čvrste, od nafte proizvedene plastike poznate kao akrilonitril butadien stiren od 1963. godine, mada za neke delove u kompletima nije potreban tako čvrst materijal.

Kompanija preporučuje da se kocke koje dete više ne želi porklone drugoj deci ili doniraju u dobrotvorne svrhe ili da se, ako više nisu za igru, recikliraju kao „ostala plastika“.

Danski proizvođač igračaka udružio je inače snage sa Svetskim fondom za prirodu (WWF) kako bi podržali tražnju plastike iz održivih izvora, kao i sa udruženjem za bioplastiku BFA da bi obezbedio održiv izvor sirovine za industriju bioplastike.

Lego se ponosi trajnošću svojih kockica čiji jedinstveni dizajn garantuje da dve kockice savršeno naležu, iako su proizvedene u razmaku od nekoliko decenija.

Cilj Lega je da do 2030. godine postigne proizvodnju bez otpada, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…