Otvoreno pismo Savetu REM sa zahtevom za hitnu reakciju zbog nasilja u rijaliti programu

Autonomni ženski centar

Beograd, 03. jun 2022. – Autonomni ženski centar uputio je otvoreno pismo Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), sa zahtevom da hitno reaguje na kontinuirane i učestale situacije nasilja prema ženama u rijaliti programu „Zadruga“, koji se emituje na nacionalnoj frekvenciji televizije Pink.

Obraćamo vam se i zbog informacije da i Autonomni ženski centar sve češće prima obaveštenja i molbe građana da neko reaguje na scene teškog psihološkog, fizičkog i seksualnog nasilja koje preživljavaju učesnice Zadruge, a koje ima prilike da vidi milionska publika, bilo putem prenosa na televiziji Pink, bilo putem onlajn portala koji emituju dešavanja u Zadruzi bez prekida“, navodi se u pismu Savetu REM.

Iz Autonomnog ženskog centra ukazuju da nasilje kome su žene, ali i muškarci, izloženi unutar rijaliti programa „Zadruga“ ne samo da je često i brutalno, „već je vidljivo celom društvu i utiče na stvaranje i podržavanje negativnih modela ponašanja“.

Sva ljudska prava i dostojanstvo tih ljudi su narušeni i to pred očima svih nas, a oni koji to promovišu i na tome zarađuju ostaju nesankcionisani, dodaje se u pismu.

Svi dosadašnji zahtevi drugih organizacija, građanske peticije, kao i naša ranije obraćanja istim povodom, ostali su bez ikakve reakcije, što REM stavlja na spisak odgovornih za stanje u društvu, promociju nasilničkog ponašanja i strah građana. Zato zahtevamo od vas da odgovorno i temeljno pristupite svojoj ulozi, te primenite nadležnosti koje su vam date i donesete hitnu i najstrožu meru protiv televizije Pink“, zaključuje se u pismu Autonomnog ženskog centra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…