Otvoreno pismo: Projekat „Novi Sad na vodi“ ugrožava bezbednost Novog Sada i okoline

Novi Sad

Novi Sad, 17. novembar 2020. – Deset novosadskih organizacija civilnog društva uputilo je otvoreno pismo međunarodnim institucijama i ambasadama podunavskih zemalja.

Cilj je da „upoznaju sve relevantne faktore o opasnostima koje nosi projekat Novi Sad na vodi„, navedeno je saopštenju.

Organizacije navode da su u pismu Dunavskoj komisiji u Budimpešti, Dunavskom birou u Ulmu i ambasadama podunavskih zemalja u Beogradu ukazale da ono što predviđa projekat „Novi Sad na vodi“ može da  ugrozi ukupnu bezbednost Novog Sada i okoline, odnosno značajno poveća opasnost od katastrofalnih poplava.

Radi se o pomeranju nasipa za odbranu od poplava u dubinu Dunava za 500 metara i izgradnji predimenzioniranog stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru današnjeg rukavca„, stoji u otvorenom pismu.

Ukazuje se da taj projekat negativno utiče i na biodiverzitet područja i da se njime potencijalno ometa i sadašnji plovni put Dunava, a dovodi se u pitanje i biciklistička staza koja je deo panevropske mreže EuroVelo 6.

Novosađani su pokrenuli niz aktivnosti u kojima su izrazili protivljenje projektu Novi Sad na vodi na koje je Uprava grada odgovorila ćutanjem, ili difamacijom aktivista, ali namere su ostale i planovi se pripremaju netransparentno, zajedno sa potencijalnim investitorima, što navodi na razmišljanje da je reč o koruptivnom poslu”, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali Vojvođanski kulturni klub Vasa Stajić, Zelena mreža Vojvodine, Pokret Novi optimizam, Centar za interkulturnu komunikaciju, Savez antifašista Vojvodine, Grupa za konceptualnu politiku, Centar za regionalizam, Vojvođanska politikološka asocijacija, Most solidarnosti i Centar za održive zajednice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…