Otvoreno o javnim politikama: Ostvarivanje prava na rad

 Beograd, 03. januar 2017. (Trag fondacija) – U okviru konkursa ''Otvoreno o javnim politikama'' šest podržanih organizacija civilnog društva, u prethodnom periodu pripremale su analize javnih politika u  nekoliko oblasti.

Fondacija Centar za Demokratiju je pripremila analizu javnih politika u oblasti ostvarivanja prava na rad. Kao ključne zaključke autori analize izdvajaju sledeće:

Donošenje zakona koji će regulisati rad preko agencija potrebno je doneti bez odlaganja.

Prema obećanjima iz Ministarstva, javna rasprava o nacrtu koji će pripremiti postojeća Radna grupa planirana je za početak 2017.

Potrebno je da u procesu izrade nacrta budu uvaženi stavovi i mišljenja svih članova Radne grupe, ali i da se u procesu očekivane javne rasprave uključe svi relevantni akteri. Ovde je izuzetno važna uloga i razumevanje sindikata.

Naime, veoma je značajno da među sindikatima na svim nivoima bude jasna neophodnost uređenja pitanja „lizinga“ radnika, koji po prirodi stvari nisu na strani ovakvog načina zapošljavanja koje prema iskustvima iz prakse i njihovim rečima, u uslovima visoke stope nezaposlenosti, otvara prostor za neprimerenu eksploataciju zaposlenih, a i za nelojalnu konkurenciju onima koji se u potpunosti pridržavaju propisa Republike Srbije.

Međutim, oni ističu i da su svesni činjenice da je „zapošljavanje radi ustupanja“ nezaustavljiv proces koji već godinama funkcioniše, većini zemanja na način uređen međunarodnim konvencijama, direktivama i njihovim propisima, a kod nas – na način koji ni jednim propisom nije decidno regulisan.

Zato smatraju da je bolje, uz sve ograde koje imaju, da se ovaj vid zapošljavanja reguliše zakonom i da se onemogući ili bar u velikoj meri smanji mogućnost njergovog negativnog dejstva na tržište rada.

Takođe, važno je i uvažiti predloge, priloge i mišljenja predstavnika tzv. manjih agencija, koje su uglavnom u domaćem vlasništu i za razliku od nekoliko multinacionalnih kompanija, nisu deo radne grupe koja priprema propis o agencijama za privremeno zapošljavanje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…