Otvorene prijave za Ziman-ov fond za mlade

Foto: Dijalog Net

Zaječar – ZIman u saradnji sa Zaječarskom inicijativom i Nacionalnom zadužbinom za demokratiju, raspisuje novi konkurs u okviru svog Fonda za mlade.

Krajnji rok za konkurisanje je 10. decembar 2023. godine.

Opšti cilj ZIman-ovog fonda za mlade je da se pruži podrška mladim ljudima da pokreću inicijative koje doprinose razumevanju odgovornog i aktivnog učešća mladih u demokratskom društvu.

Kroz ovaj program, podršku mogu da dobiju oni projekti, koje iniciraju mladi, kako bi kroz tradicionalne ili inovativne umetničke forme i kreativno izražavanje:

a) promovisali vrednosti demokratskog društva, prava;

i slobode građana i slobodu izražavanja među drugim mladim ljudima i / ili

b) kritički se osvrnuli na konkretne primere kršenja ovih vrednosti, sloboda i prava u zajednici.

Umetnost i kultura predstavljaju veoma moćan način interakcije sa širom zajednicom, kao i sredstvo da se sa članovima zajednice komuniciraju različite teme.

Sredstva su namenjena udruženjima građana koja se bave mladima, registrovanim prema Zakonu o udruženjima.

Neformalne grupe i inicijative mladih mogu da aktivno učestvuju u osmišljavanju i realizaciji projekta kao partneri postojećih udruženja.

Predlozi projekata treba da se zasnivaju na umetničkim formama, poput fotografije, video produkcije, pozorišne produkcije, različitih oblika ulične umetnosti (grafiti, murali, stencil, ulične instalacije i performativna umetnost), digitalne umetnosti, muzičke produkcije, stripa itd.

Takođe, uspešni predlozi projekata treba da uključe različite oblike interakcije sa zajednicom, pre svega mladim ljudima, kroz koje se oni uključuju u umetnički proces, odnosno kroz koje sa zajednicom komuniciraju produkti tog procesa.

Organizacije koje se prijavljuju na konkurs moraju da budu sa teritorije sledećih opština/gradova: Zaječar, Knjaževac, Boljevac, Sokobanja, Bor, Negotin, Majdanpek, Kladovo, Svrljig, Pirot, Babušnica, Aleksinac, Jagodina, Paraćin, Ćuprija, Kruševac, Ćićevac, Varvarin, Svilajnac, Despotovac, Žagubica, Kučevo, Petrovac na Mlavi, Niš, Ražanj, Kragujevac, Smederevo, Velika Plana i Požarevac.

Dve ili više organizacija iz jedne ili više opština mogu zajedno konkurisati za dobijanje sredstava, pri čemu je neophodno da jedna organizacija bude nosilac projekta, a druge partneri na projektu.

Organizacije treba da sažeto predstave svoju ideju u online prijavnom formularu. Prijave se dostavljaju isključivo online putem.

Krajnji rok za konkurisanje je 10. decembar 2023. godine. Prijave koje pristignu nakon ovog roka neće biti uzete u razmatranje. Proces razmatranja prijava trajaće najviše 15 dana od datuma zatvaranja konkursa.

Detaljnije informacije i konkursna dokumentacija nalaze se na sledećem linku.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…