1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Otvorene prijave za školu spoljne politike

Otvorene prijave za školu spoljne politike

radionica
Foto: pixabay.com

Beograd – Helsinški odbor za ljudska prava otvorio je poziv za prijavu za školu spoljne politike „Normalizacija odnosa sa susedima i mesto Srbije u svetu“.

Škola će biti održana u Beogradu od 11. do 15. oktobra 2023. godine.

Poslednje decenije XX veka donele su drastične promene u globalnoj areni međunarodnih odnosa i unutar regija. Prostor Druge Jugoslavije geografski i politički je preoblikovan ratovima devedesetih, čije nasleđe značajno utiče na bilateralne odnose i evroatlantske integracije novostvorenih država.

Normalizacija odnosa sa susedima postala je dominantno očekivanje međunarodne zajednice, a Srbiji i preduslov za članstvo u Evropskoj uniji.

Najnovija prestrojavanja u međunarodnim odnosima, uzrokovana ratom u Ukrajini, pred Srbiju i njene susede stavljaju jasnija očekivanja i konkretne predloge za finalizaciju postkonflikte stabilizacije.

U tom procesu su, međutim, aktivni i faktori koji teže održavanju konfliktnog potencijala i držanje regije u stanju permanentne zaostalosti. Renomirani predavači, eksperti u oblasti međunarodnih i regionalnih odnosa, spoljne politike, i EU integracija, osvetliće žarišne tačke spoljne politike Srbije sa ciljem sagledavanja ključnih aktera, mogućih puteva i posledica koje pojedini odabiri mogu da donesu građanima.

Među predavačima će biti Boris Varga, Jelica Minić, Srećko Đukić, Branka Latinović, Boško Jakšić, Ivan Vujačić, Duško Lopandić, Dragan Đukanović i Seška Stanojlović.

Zajedno sa učesnicima, predavači će analizirati geostrateški položaj Srbije i njene odnose sa susesnim državama, EU kao mirovni projekat, odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Balkana, ulogu Rusije u aktuelnim međunarodnim okolnostima, Kinu i njen međunarodni značaj, nove bezbednosne izazove u svetu, izveštavanje medija o međunarodnim odnosima i međunarodnu pravdu.

Učesnicima škole biće na raspolaganju i dodatno usavršavanje, poput izrade radova na odabranu temu, učešća u aktivnostima Helsinškog odbora, i prakse u medijima.

Detaljnije informacije kriterijumima, načinu prijavljivanja i potrebnoj dokumentaciji za prijavu nalaze se na sajtu Helsinškog odbora za ljudska prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…