Otvorene prijave za Regionalnu letnju aktivističku školu – Trenutak je sada!

seminar

Beograd, 10. jun 2022. – Omladinski centar CK13, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, Gong i Danes je nov dan organizuju: Regionalnu letnju aktivističku školu – Trenutak je sada!.

Događaj će se održati od 18.07. do 24.07.2022. u Sremskim Karlovcima za učesnice i učesnike iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Pripremili su sedmodnevni program koji će uključiti teoriju, principe i praksu aktivističkog samoorganizovanja i delovanja u različitim ali međusobno povezanim područjima, kao što su ekologija, feminizam, antiratni aktivizam, građanska participacija i kreiranje javnih politika.

Škola nudi priliku za nadogradnju postojećih znanja i usavršavanje veština koje posedujete i onih koje niste ni znali da  već posedujete, kao i za upoznavanje drugih i razmenjivanje  razmišljanja, interesovanja, znanja i iskustva.

Poziv se odnosi na mlade između 18 i 30 godina koji žive u Srbiji, Hrvatskoj ili Sloveniji, koji osećaju potrebu i imaju volju da menjaju svet. Ova škola želi da podstakne na prve aktivističke korake, krak napred, istrajavanje ili pokretanje  nove inicijative.

Letnja škola neće biti kraj druženja. Nakon sedmodnevnog programa svim učesnicama i učesnicima škole osiguraće se nastavak rada i druženja kako bi svoje ideje mogli sprovesti u delo. Moguće je napisati tekst o aktivističkom iskustvu ili društvenom problemu, i biće objavljen na sajtu pojam.org, ili da snimiti podcast koji će biti emitovan na Radiju zajednice CK13. Ukoliko otkrijete nešto novo tokom škole i želite to detaljnije da proučite, dobićete podršku u sprovođenju istraživanja. Ako želite da organizujete regionalnu inicijativu, akciju ili protest – dobićete pomoć. Mogućnosti su neograničene.

Radni jezici škole su srpski i hrvatski. Troškove putovanja, smeštaja i ishrane pokrivaju organizatori škole. Smeštaj će biti organizovan u višekrevetnim sobama u Ekološkom centru Radulovački. U skladu sa politikama nenasilja i vizijom drugačijeg sveta, ishrana tokom škole će biti veganska. Sve učesnice i učesnici škole će nakon završene škole dobiti Youthpass certifikat.

Rok za prijavu je 26.06.2022.

Odabrane učesnice i učesnici biće obavešteni mejlom najkasnije do 01.07.2022.

Formular za prijavu možete popuniti OVDE.

Određeno znanje i prethodno iskustvo nije neophodno. Prednost pri odabiru za učešće imaće osobe koje u obrazloženju prijave pokažu visok stepen motivacije za društveni aktivizam i društvene promene i kojima bi škola najviše koristila.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…