Otvorene prijave za nagradu za građansku solidarnost posvećenu borbi protiv korona virusa

EESC

Brisel, 23. jul 2020. – Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) nagradiće do 29 inicijativa iz EU i Velike Britanije, čiji su pokretači pokazali izuzetnu solidarnost u borbi protiv korona virusa i ublažavanju razarajućih posledica.

Rok za podnošenje prijava je 30. septembar 2020. u podne. Svečanost dodele nagrada održaće se u januaru 2021. tokom plenarnog zasedanja EESC u Briselu.

EESC je raspisao Nagradu za građansku solidarnost, nagradu posvećenu posebnoj temi „Civilno društvo protiv COVID-a 19”, koja će ove godine zameniti tradicionalnu godišnju Nagradu za civilno društvo.

Nagradom za građansku solidarnost nagradiće se kreativne i uspešne inicijative pojedinaca, organizacija civilnog društva i privatnih preduzeća koji su dali značajan doprinos svladavanju krize izazvane korona virusom i teških i višestrukih posledica, čime će se ojačati evropska solidarnost i doprineti stvaranju evropskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrednostima EU.

EESC nagradom nastoji povećati vidljivost inicijativa, podići svest o njihovoj važnosti i na taj način odati počast svim osobama koje su se borile protiv korona virusa, pokazavši hrabrost, predanost, solidarnost i značajan osećaj odgovornosti.

Mogu se prijaviti kandidati koji imaju boravište odnosno sedište u EU, ali i osobe, preduzeća i organizacije civilnog društva s boravištem odnosno sedištem u Velikoj Britaniji.

Premda je većina britanskog stanovništva glasala za Bregzit i mada ta zemlja sada napušta EU, EESC želi pokazati da ne namerava prekinuti veze s civilnim društvom u toj bivšoj državi članici, već da naprotiv želi održavati bliske odnose.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…