Otvorene prijave na program “Bezbednost novinara u digitalnom okruženju”

novinari

Beograd – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Balkanska istraživačka mreža Srbije (BIRNS Srbija) pozivaju predstavnike nacionalnih i lokalnih medija iz svih regiona Srbije da se, do (02. 11.2022), prijave na program “Bezbednost novinara u digitalnom okruženju”.

Program će ojačati kapacitete redakcija da prepoznaju onlajn nasilje i uspostave mehanizam za reagovanje u ovakvim slučajevima, koji na prvom mestu ima sklanjanje pritiska sa zaposlenih.

Učesnici će dobiti  konkretna i praktična uputstva:

  • kako da prepoznaju onlajn nasilje i koje su vrste onlajn pritisaka i nasilja;
  • kako da pruže adekvatnu podršku zaposlenima i osiguraju neometano funkcionisanje redakcije u tom slučaju;
  • kako da prijave slučajeve onlajn nasilja, koji pravni mehanizmi i zaštita su na raspolaganju.

Digitalno okruženje, pored svih mogućnosti koje pruža za distribuciju sadržaja, interaktivnosti i dvosmernosti komunikacije sa publikom, u isto vreme dovodi i do veće izloženosti novinara i medija pretnjama i govoru mržnje.

Ova pojava posebno je izražena u polarizovanim društima, u kojima se političke i ideološke debate uglavnom vode na društvenim mrežama. NUNS-ovo istraživanje pokazalo je da se sve veći broj novinara suočava sa online nasiljem, koje ostavlja posledice na ličnom i profesionalnom planu.

Imajući u vidu digitalni ekosistem koji je postao primarno okruženje u kom radi većina novinara i ove nove oblike pritiska i pretnji, NUNS i BIRN Srbija su pokrenuli projekat „Na prvoj liniji fronta – zaštita digitalne bezbednosti novinara u doba krize“ koji finansira Delegacija Evropske Unije u Srbiji, u okviru kog će biti realizovana serija radionica i mentorska podrška.

Detaljnije informacije o programu možete pročitati na sajtu NUNS-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…