1. Početna
  2. Društvo
  3. Otvorena vrata pravosuđa: „Vodič kroz Zakon o prekršajima“

Otvorena vrata pravosuđa: „Vodič kroz Zakon o prekršajima“

Vodič kroz zakon o prekršajima

Beograd, 31. jul 2022. – Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Platforma  Otvorena vrata pravosuđa  pruža građanima mogućnost korišćenja informativnih vodiča koji imaju za cilj da im olakšaju pristup do ostvarivanja svojih prava.  

Internet portal Dijalog Net započinje predstavljanje informativnih vodiča koji su objavljeni na platformi Otvorena vrata pravosuđa. S obzirom na to da su građani i građanke Srbije suočeni sa brojnim prekršajnim postupcima u vezi sa građanskim protestima, predstavljamo „Vodič kroz Zakon o prekršajima“.

Od svih kaznenih dela u našem pravnom sistemu (krivičnih dela i privrednih prestupa), prekršaji su daleko najbrojniji.

Prekršaji predstavljaju blaže povrede javnog poretka i kao takvi često se samo po posledici razlikuju od krivičnih dela. Predviđeni su zakonima, uredbama, odlukama gradova i odlukama opština.

Projekat Otvorena vrata pravosuđa realizuje koalicija koju čine 12 organizacija civilnog društva koje se bave ljudskim pravima i razvojem demokratije, kao i strukovna udruženja pravosuđa.

Prekršaji se propisuju u najrazličitijim oblastima društvenog života: saobraćaja, javnog reda i mira, poreza, finansija, carina, radnih odnosa, zaštite na radu, informacija od javnog značaja, ekologije i drugim oblastima.

Jedna od značajnih specifičnosti prekršaja je to što, za razliku od krivičnih dela i privrednih prestupa, učiniocu se ne može izreći uslovna osuda. Zbog brojnosti prekršaja, velika je verovatnoća da svako od nas učestvuje u ovom postupku, bilo kao okrivljeni, oštećeni ili u nekom drugom svojstvu.

Zakon o prekršajima sadrži materijalnopravne odredbe o prekršajima, kao i pravila prekršajnog postupka.

To znači da se u ovom zakonu nalaze pravni instituti materijalnog prava, pravila kako teče prekršajni postupak, kao i koja su prava i obaveze građana i građanki po ovom zakonu.

Vodič kroz Zakon o prekršajima“ je namenjen upravo onima koji dolaze u dodir s prekršajnim postupkom, kao i onima koji bi želeli nešto više da znaju o ovoj temi, prikazanoj bez citiranja zakonskih odredbi, jednostavnim i razumljivim jezikom, uz poneki primer.

Pojedini prekršajni instituti, kao i procesne norme, prikazani su u relativno jednostavnom obliku i kao takvi ne mogu u potpunosti da zamene adekvatnu pravnu pomoć ili savet advokata ukoliko smatrate da Vam je potreban. Takođe, navedeni praktični primeri su samo instruktivnog karaktera radi boljeg razumevanja prikazanih odredbi Zakona o prekršajima.

Vodić kroz zakon o prekršajima“ možete preuzeti sa platforme Otvorena vrata pravosuđa.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…