Otvorena vrata pravosuđa: Rad u vanrednom stanju

gradilište

Beograd, 22. mart 2020. – U danu kada je proglašeno vanredno stanje na teritoriji naše zemlje, 15. marta, usvojene su i dve Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, kojima se uvode određena ograničenja prava građana.

Autorka teksta je Sofija Mandić, pravnica u Centru za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Prva Uredba je opšteg karaktera i odnosi se na, primera radi, zabranu svih okupljanja u zatvorenom prostoru i odlaganje izbornih radnji.

Druga Uredba se specifično odnosi na organizovanje rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja.

Poslodavci, a ni zaposleni, nisu imali čak ni 24 sata (od nedelje uveče, do ponedeljka ujutru), da se upoznaju sa novim uslovima i zahtevima u kojima će raditi. Zbog toga su u prvoj nedelji vanrednog stanja zabeležena mnoga pitanja i nedoumice u pogledu izmenjenog režima rada (uključujući tu i pitanja upućena platformi Otvorena vrata pravosuđa).

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

U potpuno nenajavljenoj situaciji našli su se i poslodavci i zaposleni. Zaposleni su posebno bili zabrinuti za to da li će moći da sačuvaju radna mesta, naročito imajući u vidu da su predškolske i školske ustanove od ponedeljka, 16. marta, prestale sa radom.

Redovan odlazak roditelja na posao je zbog toga bio znatno otežan, a u nekim slučajevima i nemoguć (posebno za samohrane roditelje).

Pročitajte i tekst “Kako do pravne pomoći u slučaju kršenja ljudskih prava u uslovima vanrednog stanja”.

Pre nego što nešto kažemo o Uredbama Vlade koje utiču na oblast rada, važno je naglasiti da Zakon o radu, niti drugi propisi koji se tiču rada, nisu ukinuti proglašenjem vanrednog stanja.

Ovakva pogrešna tumačenja su se mogla pročitati na društvenim mrežama – da u sferi rada više ne važe nikakvi zakoni, već samo jednokratne odluke Vlade. Ovo nije istina i bitno je da to zaposleni imaju u vidu kada su u nedoumici o svom položaju i pravima.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…