Otvorena vrata pravosuđa: O radu sudova u vanrednom stanju

sudijski čekić

Beograd, 03. april 2020. – Dana 15. marta 2020. godine  predsednik Republike Srbije, predsednica Narodne skupštine i predsednica Vlade Republike Srbije proglasili su  vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije Odlukom o uvođenju vanrednog stanja.

Autor teksta je Savo Đurđić – Sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i član Visokog saveta sudstva

Vlada je 16. marta 2020., uz supotpis predsednika Republike, donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja, koja je u međuvremenu više puta dopunjavana i menjana.

Uveren sam da bi za sve nas bilo  korisno da se podsetimo  koje su odluke o radu sudova donete u prvim danima vanrednog stanja i da podržimo razmenu znanja i iskustva iz njihove primene.

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Uredbom o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja od 16. marta 2020. predviđeno je da je poslodavac dužan da omogući zaposlenima obavljanje poslova  na daljinu i rad od kuće na svim radnim mestima na  kojima je moguće organizovati takav rad.

Ukoliko takav rad nije predviđen, poslodavac može rešenjem omogućiti  zaposlenom obavljanje poslova van prostorije poslodavca ukoliko to organizacioni uslovi dozvoljavaju.

Takođe, ustanovljena je dužnost poslodavca da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih i stranaka obezbedi sve opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da za zaposlene i radno angažovane, koji su u neposrednom kontaktu sa strankama ili dele radni prostor sa više lica obezbede dovoljne količine zaštitne opreme u skladu sa posebnim propisima.

Pročitajte i tekst “Kako do pravne pomoći u slučaju kršenja ljudskih prava u uslovima vanrednog stanja”.

Ministar pravde je dana 17. marta 2020. donela Preporuke  za rad sudova i javnih tužilaštava  za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine. U tački 1. se preporučuje da za vreme vanrednog stanja sudije Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda i apelacionih sudova, rad po predmetima obavljaju kod kuće, izuzev kada je neophodno da se održe sednice sudskih veća i u drugim hitnim predmetima.

Sudije viših, osnovnih, privrednih i prekršajnih sudova rad po predmetima obavljaju u zgradi suda, osim ako je moguće obavljanje poslova od kuće, po odluci predsednika suda.

Predsednicima sudova se preporučuje da donesu  uputstva u skladu sa zakonom i Sudskim poslovnikom. Neposredna komunikacija stranaka  sa prvostepenim sudovima predviđena je u slučajevima koja ne trpe odlaganja, za drugostepene sudove pismena se isključivo predaju putem pošte, a informacije o predmetima poseduje sajt Ministarstva pravde portal.sud.rs.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…