Otvorena vrata pravosuđa: O radno-pravnom položaju u vanrednom stanju

radnica

Beograd, 19. april 2020. – Skoro mesec dana od proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije i donošenja Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, čini se da su se strasti, donekle, stišale u pogledu statusa zaposlenih, koji je u prvim nedeljama bio neizvestan i haotičan.

Autorka teksta je Teodora Tomić – Pravna savetnica u YUCOM-u

Pretnje otkazom i sumorna predviđanja o gašenju firmi, pored pojačane brige o zdravlju usled proglašene pandemije, doveli su do pravne neizvesnosti i potencijalne egzistencijalne ugroženosti desetine hiljada zaposlenih.

I pored intervencije države u radne odnose i seta pravila koji se tiču obaveza poslodavaca za vreme trajanja vanrednog stanja, neka pitanja i dalje ostaju otvorena.

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Pojedina pravila poslodavci tumače na štetu zaposlenih, a radnicima su još uvek nedovoljno jasna njihova prava i obaveze poslodavca u vreme trajanja vanrednog stanja, što je i razumljivo, s obzirom na svojevrsno stanje pravnog haosa u koje smo dospeli svakodnevnim menjanjem propisa od strane nadležnih, u skladu sa progresom pandemije.

U nizu pravnih nedoumica i različitih interpretacija donetih akata, izdvajaju se dva najčešće postavljana pitanja:

  • Da li i dalje važi moj ugovor o radu sa poslodavcem?
  • Da li poslodavac može da me otpusti samo zbog činjenice proglašenja vanrednog stanja?

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…