Otvorena vrata pravosuđa: O pravnoj zaštiti građana tokom vanrednog stanja

pravda

eograd, 03. april 2020. – Dok slušamo najave o ekonomskoj podršci, informacije o organizovanoj psihološkoj podršci, ne možemo a da ne primetimo da se pravna podrška gotovo ne pominje u izjavama domaćih funkcionera.

Autorka teksta je dr Katarina Golubović – predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava  (YUCOM)

U trenutku kada se iz sata u sat menja propis, kada je bitno razlikovati preporuke od obaveze i prava, besplatna pravna podrška postaje neophodna.

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Kao što su ljudima potrebne maska, rukavice i izolacija da zaštite svoje zdravlje, tako im je potrebna pravna podrška kako bi zaštitili svoj pravni položaj, koji je, kao i sve, postao nesiguran.

Od proglašenja vanrednog stanja, pravnici Jukoma shvatili su da počinju dežurstva. Ne, ne čekamo hapšenja – tada je već i kasno za pravnu podršku – pokušavamo da sprečimo hapšenja.

Pročitajte i tekst “Kako do pravne pomoći u slučaju kršenja ljudskih prava u uslovima vanrednog stanja”.

 Jedan zadatak je objasniti građanima da „ono što je logično“ baš više i nije primenjivo.

 Drugi zadatak je objasniti vlastima da ono što se primenjuje mora biti logično i građanima. Ubeđujemo dve strane na dva „jezika“ – da smanjimo štetu.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…