Otvorena vrata pravosuđa: O legalnosti izbora koji su zakazani za 21. jun 2020.

biračko mesto

Beograd 27. maj 2020. – U Srbiji se nastavljaju izborne aktivnosti prekinute nakon proglašenja vanrednog stanja.

Autorka teksta je prof. dr Marijana Pajvančić – Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i članica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS)

Pravni ambijent u kome se održavaju izbori menja se do poslednjeg trenutka uključujući i promene pravila kada je izborni proces već započeo.

To izbornu utakmicu čini neizvesnom ne samo u odnosu na ishod već pre svega u pogledu pravila po kojima će se ona odvijati.

Legalnost tako održanih izbora je upitna.

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Zakon po kome se odvijaju aktuelni izbori usvojen je davne 2000. godine na poslednjem zasedanju pre raspuštanja Narodne skupštine i dva meseca pre održavanja izbora. Do sada je menjan čak dvanaest puta.

I ovoga puta nastavlja se raširena praksa da se propisi o izborima menjaju neposredno pre održavanja izbora, kao i praksa da izmene zakona stupaju na snagu dan po objavljivanju u službenom glasilu.

Poslednje izmene izvršene su mesec dana (8. II 2020.) pre raspisivanja izbora (4. III 2020.), a odnosile su se na faktore koji neposredno utiču na ishod izbora (smanjenje izbornog cenzusa, posebne mere vezane za izborni cenzus lista nacionalnih manjina, kvote od 40% za manje zastupljeni pol i rezervisana mesta na izbornim listama), a potom i posle raspisivanja izbora kada je izborni proces već započeo, dan nakon prestanka vanrednog stanja (11. V 2020.).

Iako u pravnom sistemu Srbije ne postoje formalne prepreke da se zakon o izborima menja u godini u kojoj se izbori održavaju, već duži niz godina upozorava se da ova praksa nije u skladu sa standardima demokratskih izbora.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…