Otvorena vrata pravosuđa: O izvršenju u vanrednom stanju

maska

Beograd, 24. mart 2020. – Odlukom Vlade Republike Srbije o proglašenju vanrednog stanja i propisivanjem niza mera u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID – 19, izazvane korona virusom, građanima su nametnute brojne obaveze i ograničen im je niz ljudskih prava.

Autorka teksta je Teodora Tomić – Pravna savetnica u Komitetu pravnika za ljudska prava  (YUCOM)

Dok zbunjeno pratimo promenu situacije iz sata u sat, dileme se javljaju u pogledu gotovo svih sfera funkcionisanja života, pa tako i u pogledu funkcionisanja pravosuđa.

U takvom stanju opšte neizvesnosti, Visoki savet sudstva  i Republičko javno tužilaštvo objavili su obavezujuće instrukcije u pogledu funkcionisanja sudova i tužilaštava, a ne mali broj građana, bilo da se našao u dužničkoj ili poverilačkoj ulozi, pita se šta se dešava sa izvršnim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja.

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Čini se da je Ministarstvo pravde predvidelo bojazan dela stanovništva, te je ministarka pravde uputila preporuke Komori javnih izvršitelja o odlaganju izvršnih postupaka pokrenutih pre proglašenja vanrednog stanja. Komora javnih izvršitelja je, na osnovu ovih preporuka, objavila Uputstvo za rad javnih izvršitelja za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine.

Iako ovo Uputstvo sadrži niz preporuka o tome kako bi javni izvršitelji trebalo da se ponašaju za vreme vanrednog stanja, važno je naglasati da Uputstvo Komore javnih izvršitelja nije obavezujuće za javne izvršitelje, a sama Komora najavljuje objavljivanje novih informacija o načinu rada svake javnoizvršiteljske kancelarije za vreme vanrednog stanja, u narednim danima.

Tekst, u celosti, možete pročitati na portalu Otvorena vrata pravosuđa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…