Otvorena izložba „Rewomen – Evropsko žensko sećanje“ u EU info centru u Beogradu

Foto: europa.rs

Beograd – U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i devojčicama, u EU info centru je otvorena izložba „Rewomen – Evropsko žensko sećanje“.

Pored otvaranja izložbe predstavljen mural naše street umetnice Jane Danilović, saopštili su iz EU info centra.

Ovom izložbom organizatori žele da skrenu pažnju na značajne, ali nedovoljno vidljive istorijske prekretnice i promene u ženskim ljudskim, političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pravima.

Pokret za oslobođenje žena je jedan od najznačajnijih pokreta za ljudska prava u 20. veku i predstavlja zajedničku evropsku istoriju, izvan nacionalnih okvira.

Kroz ovu izložbu predstavljena je istorija borbe žena za svoja građanska i politička prava, kao što su pravo na nasleđe, pravo glasa, pravo na izražavanje političkog mišljenja. Mnoga od ovih prava danas uzimamo zdravo za gotovo, ali ono čemu težimo je isto, pre svega, pravo na slobodu od nasilja. Ovo je zaista globalna inicijativa u koju se uključuje Evropa , a ni Srbija nije izuzetak. Možda ste naišli na najnovije podatke Ujedinjenih nacija koji pokazuju da je 89 hiljada žena prošle godine bilo žrtva porodičnog nasilja i ovo je samo zvanična statistika, znamo da su prave brojke veće„, kazala je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji i istakla da uprkos naporu koji ulažemo u borbu protiv nasilja nad ženama, još uvek nam predstoji puno posla.

Izložba Rewomen nastala je u okviru EU programa „Evropa za građane i građanke – Evropsko sećanje“ koji je sproveo Arhiv Vojvodine u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i 16 partnerskih organizacija iz 10 država.

Projektom Rewomen takođe je obeležena dvadesetogodišnjica usvajanja Povelje Evropske unije o osnovnim ljudskim pravima kroz kreiranje i promociju međunarodne izložbe posvećene istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi.

Za mene je ovaj projekat bio važan i bio je jedno specifično iskustvo zato što sam kroz ovu priču shvatila koliko je do sada uvek bila prikazivana samo muška istorija. Ženska istorija skoro da nije bila ni vidljiva i na neki način mi je bilo važno da sa učesnicima u projektu kreiramo jedan ženski kulturni prostor Evrope, a i samim tim gradimo pouzdane partnere„, kazala je Ljiljana Bubnjević, predstavnica Arhiva Vojvodine koji je bio nosilac projekta Evropsko sećanje.

Street umetnica Jana Danilović, koja je izradila mural povodom „16 dana aktivizma“ učesnica je više društveno angažovanih umetničkih projekata orijentisanih na marginalizovane i ranjive grupe.

Na temu nasilja nad ženama nisam htela da odgovorim prikazujući samo nasilje ili rezultate nasilja. Želela sam da predstavim neku vrstu otpora, podvučem značaj solidarnosti i nepristajanje na nešto što je fundamentalno neprihvatljivo i nešto što bi trebalo da je sloboda koju smo davno izborili, te da bi mi bilo drago ukoliko bi ovaj rad služio kao neka vrsta podstreka za razmišljanje u tom pravcu„, istakla je Jana Danilović prilikom otvaranja izložbe.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…