Otvoren poziv za prijave na “Drinsku letnju školu” 2022.

Drina

Beograd, 04. jul 2022. – Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) u saradnji sa Forumom ZFD Srbija i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine pozvala je mlade srednjoškolce/ke, studente/kinje, novinare/ke, aktiviste/kinje, umetnike/ce od 18 do 30 godina iz Srbije da se prijave na obrazovni program “Drinska letnja škola”.

Rok za prijave je 22. jul do 15 sati.

Drinska letnja škola” predstavlja četvorodnevni program koji ima za cilj da kroz niz interaktivnih predavanja, projekcije filmova, radionica i poseta učesnice/ke upozna sa činjenicama koje si tiču ratne prošlosti sa fokusom na najmasovnija kršenja ljudskih prava na području Bosne i Hercegovine.

Kroz program “Drinske letnje škole” učesnici/ce će imati priliku da razgovaraju i saznaju više o političkom kontekstu devedesetih godina, tranzicionoj pravdi, pravnim kvalifikacijama zločina i poricanju, ulozi medija tokom ratnih dešavanja i mirovnim praksama.

Poslednjeg dana škole, učesnici će imati priliku i da posete Memorijalni centar “Potočari-Srebrenica” u Bosni i Hercegovini.

Ideja ovog programa je da učesnici/ce steknu znanje o odnosu države i društva prema žrtvama, utvrđenim činjenicama i izgradnji mira u regionu Zapadnog Balkana.

Drinska letnja škola” biće održana od 31. jula do 3. avgusta 2022. godine u Beogradu i Bajinoj Bašti.  Program počinje uvodnim javnim predavanjem 31. jula u Beogradu, odakle se organizovanom prevozom putuje u Bajinu Baštu gde će održati sva ostala predavanja.

Ako nisi siguran/na da imaš sve informacije o ratu u Bosni i Hercegovini, želiš da saznaš više ali nemaš sa kim da razgovaraš o tome? Onda je ovo program za tebe! Na obali reke Drine, koja se često navodi kao simbol podela, razgovaraćemo o činjenicama, pravu, pravdi, politici i miru“, navodi se u pozivu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…