Otvoren poziv za novi ciklus programa za mlade kustose i umetnike

kustoskinja

Beograd, 05. februar 2020. – Otvoren je poziv za učešće u trećem ciklusu Međunarodnog kustoskog programa „Šta kustosiranje može/treba da bude?” (WCSCD) koji će se održati od 1. avgusta do 29. oktobra 2020. u  Beogradu.

Zainteresovani umetnici i kustosi mogu se prijaviti do 8. marta 2020. u 17.00 sati.

Kustoski program WCSCD nastavlja da naglašava kustoske prakse koje su aktivne na marginama mejnstrim umetničkog sistema, ali doprinose globalnom, što se i dalje može posmatrati kao stalni pokušaj dekolonizacije umetnosti i njenog diskursa.

Među vodećim mentorima ovogodišnjeg ciklusa međunarodnog kustoskog kursa WCSCD naći će se Ekaterina Degot (direktorka i glavna kustoskinja festival “Štajerska jesen”), Liza Rozendal (vanredni profesor izložbenih studija na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Oslu i kustos GIBCA – Međunarodnog geteborškog bijenala savremene umetnosti za 2019. i 2021), Čus Martinez (šefica Umetničkog instituta FHNW Akademije umetnosti i dizajna u Bazelu), Suzana Milevska (kustoskinja i teoretičarka vizuelne kulture), Dr. Zairong Ksijang (stipendista), Jelena Vesić (nezavisna kustoskinja, kritičarka i predavačica iz Beograda), Luka Lo Pinto (direktor MACRO Muzeja u Rimu), Nataša Petrešin – Bašle (nezavisna kustoskinja, umetnica i pisateljka) i „ruangrupa“ (umetnički direktori Documenta 15).

Program WCSCD 2020 biće fokusiran na bavljenje ženama kustosima ili direktorima institucija u nekadašnjem Jugoslovenskom kulturnom polju od sedamdesetih godina prošlog veka koji su dovodili u pitanje postojeće načine razmišljanja i rada oko umetnosti.

Učesnici programa vodiće intervjue, arhivske prakse istovremeno razmišljajući o načinima arhiviranja i govoreći o nekadašnjim kuratorskim praksama. Istraživane prakse biće deljene i kontekstualizovane kroz različite javne momente tokom trajanja programa.

Tokom trogodišnjeg trajanja WCSCD programa, primećeno je da učesnike većim delom čine žene, a da tek 20% polaznika čine muškarci.

Slični umetničko – edukativni programi širom sveta dele isto iskustvo, a tako je i u univerzitetskim okvirima – žene nadmašuju muškarce u proučavanju istorije umetnosti. To postavlja važno pitanje o vezi između roda i kustoskih praksi i njihovim položajima unutar umetničkih institucija. Revizijom ovih istorijskih trenutaka želi se da se kontekstualizuje i ukaže na trenutnu situaciju unutar konteksta kustoskog rada.

U poslednje dve godine, Međunarodni pokret MeToo zahvaljujući brojnim hrabrim profesionalcima izneo je u javnost različite pojmove nasilja, i to danas predstavlja javni domen. Međutim, rodna neravnoteža u različitim aspektima rada unutar umetničkog sistema je i danas veoma prisutna. Ove i mnoge druge činjenice dovele su do toga da projekat WCSCD bude prilagođen tako što će pojam kuratorstva posmatrati kroz rodnu perspektivu u kontekstu eks-jugoslovenskog kulturnog polja.

Uslovi i način prijave na konkurs

  • podnosioci prijave moraju biti do 35 godina starosti
  • završene studije istorije umetnosti nisu obavezne
  • troškovi kursa su srednja mesečna zarada u državi u kojoj je izdat pasoš podnosioca prijave (koristimo online bazu najnovijih podataka o prosečnoj plati uspešno prijavljenih)
  • Naknada ne uključuje smeštaj i putne troškove
  • međunarodnim učesnicima će biti obezbeđena pomoć u nalaženju smeštaja u Beogradu (cena smeštaja iznosi približno 180 evra mesečno). Standardni troškovi kursa takođe ne pokrivaju prevoz i smeštaj na istraživačkim putovanjima. Polaznici kursa bi trebalo da pripreme oko 300 evra da pokriju dodatne troškove.

Kako se prijaviti:

  • Prijave bi trebalo poslati kao jedan Word ili PDF document na e-mail could.curating.do@gmail.com (u Subjectu mejla staviti Kustoski Kurs WCSCD 2020) do 8. Marta u 17.00
  • CV / Portfolio
  • Motivaciono pismo o interesovanjima u istraživanju (u maksimalno 500 reči opisati vaše interesovanje za kustoske prakse)
  • Opis (maksimum 300 reči o radnoj metodologiji koju predlažete oko projekta – razmišljanje o arhivi, načinima arhiviranja i testiranje nove metodologije koja bi se mogla primeniti, istraživanje koje se odnosi na rod)

Od ove godine, WCSCD program moguće je pohađati i online. Učešće u online mentorskoj sesiji iznosi 400 evra, a za više informacija o mogućnosti prijave pišite na  what.could.curating.do@gmail.com (Subject – WCSCD online)

Na osnovu kvaliteta poslatih prijava, biće izabrano 15 kandidata koji će pohađati program. Izabrani kandidati bi trebalo da planiraju dolazak u Beograd najkasnije 1. avgusta 2020. godine.

Konačni spisak učesnika biće objavljen u prvoj nedelji aprila 2020. Finalni kurikulum programa biće potvrđen u maju 2020. godine kada će biti podeljen sa kustosima koji su prisutni u to vreme.

WCSCD sa ponosom najavljuje savetodavnu grupu koja će pomoći u oblikovanju programa: Matt Packer, direktor Eva Internationala, Ares Športa, direktor Fondacije Lumbardi i Andrea Palasti, novosadska umetnica.

Program WCSCD je dugoročni projekat koji je pokrenula kustoskinja Biljana Ćirić, uz podršku i saradnju sledećih partnerskih institucija: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Irskog bijenala savremene umetnosti “Eva International”, Muzeja Zepter, između ostalih.

Projekat se realizuje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ambasade Švedske u Beogradu i Hestia – biroa za umetnost i geopolitička ukrštanja, između ostalih.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…