Otvoren poziv za mlade umetnike iz regiona „Memorijalizacija po meri žrtava“

Memoralizacija po meri žrtava

Beograd, 07. maj 2022. – Građanske inicijative pozivaju mlade umetnike/ce iz regiona da podnesu svoja idejna rešenja spomen obeležja posvećenog obeležavanju sećanja na žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, koje će biti postavljeno u Srbiji.

Poziv je otvoren do petka, 20. maja 2022. godine, najkasnije do 17 časova.

Poziv je otvoren za sve pojedince/ke, dizajnere/ke, umetnike/ce starije od 18 godina.

Zainteresovani/e treba da pošalju svoje predloge vizuelnog identiteta spomen obeležja (spomenika, memorijalnog centra, murala, skulpture ili dela digitalne umetnosti).

Građanske inicijative posebno ohrabruju umetnike/ce da sarađuju i prijavljuju se u timovima, naročito multinacionalnim.

Podaci o autoru moraju da sadrže: ime i prezime, e-mail adresu, broj telefona, kratku biografiju i kratko objašnjenje rada. Prijavom rada učesnici prihvataju sve uslove konkursa.

Preporučuje se autorima da ne razmišljaju nužno o izvodljivosti svog rešenja u trenutnim uslovima, već da se koncentrišete na zamišljanje onoga što vi vidite kao dostojanstveno obeležje koje čuva sećanje u svom idealnom obliku.

Nagrada će biti uručena na festivalu „Mirëdita, dobar dan“, 27. maja 2022. godine.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” je događaj koji se, počev od 2014. godine, održava jednom godišnje. “Mirëdita, dobar dan!” daje prostor umetnosti, kulturi, javnom zagovaranju i javnoj debati i upravo je to ono što festival čini jedinstvenim.

Spajajući umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, festival doprinosi regionalnoj perspektivi i neguje saradnju i izgradnju mira.

Osim što predstavlja najbolje od savremene umetničke scene, festival akcentuje i javne debate i javno zagovaranje.

Ovaj poziv je deo projekta Jačanje inkluzivnih glasova žrtava, transformisanje narativa, koji podržava značajne inicijative za tranzicionu pravdu predvođene žrtvama u Srbiji, Kosovu i Severnoj Makedoniji.

Kroz ovaj projekat PAKS, Međunarodni centar za tranzicionu pravdu (ICTJ), Integra i New Social Initiative (NSI) sa Kosova, Mirovna akcija iz Severne Makedonije i Građanske inicijative iz Srbije teže da generišu inicijative nacionalne i regionalne politike koje se bave prošlošću i koje na smislen način integrišu potrebe i zahteve žrtava i drugih grupa pogođenih sukobom, i da se efikasno suprotstave mržnji i nacionalističkim diskursima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…