Otvoren poziv za dodelu donacija za pokretanje novih ideja i razvoj organizacije

Konkurs BOŠ
Foto: Dijalog Net

Beograd – Beogradska otvorena škola raspisuje Poziv za dodelu donacija za pokretanje novih ideja i razvoj organizacija koji je namenjen organizacijama civilnog društva.

Poziv je deo projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ usmerenog na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka.

Podrška je namenjena organizacijama civilnog društva (OCD) koje su registrovane kao udruženja, fondacije ili zadužbine, u skladu sa važećim Zakonom o udruženjima ili Zakonom o zadužbinama i fondacijama.

OCD mogu dobiti podršku za realizaciju aktivnosti čiji je cilj doprinos razvoju postojećih aktivnosti organizacija ili pilotiranju novih ideja u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i osnaživanje internih kapaciteta organizacija radi povećanja njihovog delovanja.

OCD mogu da kandiduju predloge projekata u okviru sledećih tematskih oblasti:

  • Podrška demokratskom razvoju;
  • Unapređenje, zaštita i promocija ljudskih prava;
  • Razvoj lokalne zajednice;
  • Zaštita i unapređenje životne sredine i klimatske promene;
  • Unapređenje zapošljivosti;
  • Javne politike usmerene ka mladima;
  • Socijalna uključenost osetljivih grupa;

Druge oblasti od značaja za zajednicu, a u kojima se ostvaruju ciljevi i očekivani rezultati ovog Programa.

Organizacije civilnog društva mogu da konkurišu za finansijsku podršku u maksimalnoj vrednosti projekta do 117.000,00 RSD. Projekat može trajati najmanje jedan, a najviše tri meseca.

Planirano je da Poziv za dodelu donacija za pokretanje novih ideja i razvoj organizacije bude stalno otvoren i tokom 2023. godine biće podržano do 30 projekata OCD.

Osim finansijske podrške, organizacije će imati potrebnu mentorsku i ekspertsku podršku za realizaciju projekata.Zainteresovane organizacije civilnog društva mogu dostaviti svoje predloge projekata Beogradskoj otvorenoj školi, Novosadskoj novinarskoj školi, Užičkom centru za prava deteta i ENECA-i, u zavisnosti od toga kom okrugu pripadaju.

Neophodno je da prijava sadrži dokumentaciju koju možete preuzeti na ovom linku.

Sve potrebne informacije o ovom pozivu i načinu prijave možete naći u Smernicama za podnošenje predloga projekata koje se nalaze na ovom linku.

Poziv za dodelu donacija za pokretanje novih ideja i razvoj organizacije se realizuje u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…