1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Otvoren Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama u Šapcu uz podršku Evropske unije

Otvoren Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama u Šapcu uz podršku Evropske unije

Zahvaljujući podršci Evropske unije, u Šapcu je otvoren Dnevni boravak u kome će svakodnevno boraviti osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama. Izgradnju i opremanje Dnevnog boravka sufinansirali su Evropska unija, međunarodna mreža Caritas-a, a grad Šabac je za ovu namenu obezbedio lokaciju za izgradnju objekta i pomogao oko uređenja parcele.

Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama „Sv. Sofija“, prvi takve vrste u Srbiji, otvoren je 31. avgusta 2015. u Šapcu. Svečanom otvaranju prisustvovali su Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, dr Nenad Ivanišević, državni sekretar, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ana Milenić, program menadžer, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Stanislav Hočevar, predsednik Caritas Srbija, predstavnici Caritas Šabac, lokalne samouprave, partnerskih i drugih organizacija.

Dnevni boravak je otvoren u okviru projekta „Podrška prevenciji rezidencijalnog smeštaja osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama u Mačvanskom okrugu razvojem usluga pomoć u kući i dnevnog boravka u lokalnoj zajednici“ koji finansira Evropska unija sa više od 140.000 evra u okviru projekta “Otvoreni zagrljaj”, a realizuju ga partnerski Caritas Šabac, Grad Šabac i konzorcijum socijalnih kooperativa iz Italije C.O.S.M.

Projekat “Otvoreni zagrljaj” realizuje se u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije sa opštim ciljem da se poboljša socijalna inkluzija osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama.

Šabac je otvoren grad i trudimo se da, pored postojećih 15 programa, razvijamo i nove socijalne usluge. Činjenica da uslugu pruža nevladina organizacija, šabački ogranak „Caritas“, pokazuje da imamo spremne i sposobne privatne inicijative, odnosno nevladine organizacije, koje mogu kvalitetno da pružaju socijalne usluge“, istakao je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Ovo je dobar primer saradnje Caritasa, Grada i Ministarstva, uz podršku EU i zato smatram da je veoma važan za sve nas i za bolji i kvalitetniji život osobama sa mentalnim i intelektualnim smetnjama”, ocenio je dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodao da je „potrebno pospešiti razvoj novih usluga na lokalnom nivou, ali i finansijski pomagati lokalne samouprave koje su proaktivne i koje žele da razvijaju svoje usluge“.

Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju sa resornim ministarstvima, lokalnim samoupravama i organizacijama, pa se nadam da ćemo otvoriti veliki broj ovakvih centara koji treba da pomognu našim sugrađanima sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama“, najavila je Ana Milenić, program menadžer Delegacije EU u Srbiji.

Naš primarni cilj je inkluzija osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama u lokalnoj sredini kroz održavanje i unapređenje njihovih kapaciteta. Na taj način doprinosimo njihovoj socijalnoj integraciji, pomažemo njihove porodice i dajemo doprinos zajednici”, istakao je Miroljub Nikolić, direktor Caritas Šapca.

Dnevni boravak je usluga socijalne zaštite iz grupe dnevnih usluga u zajednici koje su u nadležnosti lokalnih samouprava koje se pružaju sa ciljem unapređenja kvaliteta života korisnika u njihovoj socijalnoj sredini kroz održanje i razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i veština kako bi se u što većoj meri osposobili za samostalan život.

Korisnici usluge su odrasle osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama. Kapacitet Dnevnog boravka je 35 korisnika kojima su obezbeđeni prevoz i obrok. U radu sa korisnicima, u Dnevnom boravku angažovan je multidisciplinarni tim koga čine stručnjaci različitih profila, medicinske sestre, obučene negovateljice i volonteri. Boravak će biti otvoren radnim danima od 8.00 do 16.00h.

Izgradnju i opremanje Dnevnog boravka finansirala je Evropska unija a sufinansirala međunarodna mreža Caritas-a, a grad Šabac je za ovu namenu obezbedio lokaciju za izgradnju objekta i pomogao oko uređenja parcele.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…