Otkazan septembarski samit EU-Kina

EU, Kina

Brisel, 04. jun 2020. – Evropska unija i Kina otkazale su samit koji je bio planiran za septembar u Lajpcigu.

Taj sastanak je trebalo da bude spoljnopolitički vrhunac nemačkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, kineski predsednik Si Đinping i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saglasili su se da sastanak „u svetlu ukupne pandemijske situacije“ u vezi sa korona virusom ne može da bude održan, saopštila je nemačka vlada nakon telefonskog razgovora troje zvaničnika.

Samit će, kako je rečeno, biti održan u nekom kasnijem terminu, a o detaljima će „biti reči u bliskoj budućnosti„.

Na samitu u Lajpcigu, zakazanom za 14. septembar, Evropska unija je planirala da sa Pekingom postigne sporazum o zaštiti investicija, ali i dogovor o tešnjoj saradnji u oblasti zaštite klime i o pitanjima vezanim za Afriku. Pandemija je kao neminovnu temu nametnula i globalnu zdravstvenu situaciju.

Prema navodima nemačke vlade, Merkel, Si i Mišel su u razgovoru još jednom naglasili značaj samita.

Jedan portparol Šarla Mišela napisao je na Tviteru da se predsednik Evropskog saveta saglasio sa kancelarkom da samit „zbog krize sa korona virusom ne može da bude održan u planiranom terminu u septembru„.

Odnose EU i Kine u novije vreme su obeležili protesti u Hongkongu. EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zakona o bezbednosti kojim je Peking, prema oceni kritičara, ozbiljno narušio ljudska prava u toj kineskoj  specijalnoj admnistrativnoj oblasti.

EU, međutim, za razliku od SAD nije odlučila da Kini uvede sankcije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas još su krajem prošle sedmice ocenili da održavanje samita sa Kinom nije dovedeno u pitanje.

Prema diplomatskim izvorima, poslednjih dana razmatrana je i mogućnost da se sastanak, zbog pandemije, održi putem video linka.

Kancelarka Angela Merkel rekla je prošle sedmice da će odnosi sa Kinom biti jedno od spoljnopolitičkih težišta nemačkog predsedavanja Savetom EU i zauzela se za snažan nastup Evrope prema Kini. Ona je ocenila da je to neophodno s obzirom na odlučnost Kine da zauzme „vodeće mesto u postojećim međunarodnim strukturama“ i naglasila da Evropa mora samosvesno da prihvati taj izazov.

Prema njenim rečima, teme koje su bile planirane za samit već su zahtevne same po sebi, a uz to je otežavajuća okolnost da kinesko shvatanje pravne države, slobode, demokratije i ljudskih prava nije isto kao evropsko, što „kritičko-konstruktivni dijalog čini važnijim nego ikada„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…