Osuda agresivnih i esktremističkih napada na samostalne medije i novinare u Srbiji

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Kuća ljudskih prava je najoštrije osudila organizovanu kampanju dva vodeća provladina medija, Informera i Pinka, protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine i njegovog predsednika Dinka Gruhonjića.

“Metod kojim se sa Gruhonjićem obračunava ima sve elemente fašizma i rasizma, osporava se njegovo poreklo, a on sam naziva se nepostojećim imenom koje je izmislio i ‘patentirao’ pre više godina nacistički sajt Stormfront. Nezavisno društvo novinara Vojvodine retko je mesto slobodne i kritičke misli u Srbiji, ali je i afirmisana institucija borbe protiv ekstremizma, mržnje i netolerancije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Kuća ljudskih prava je saopštila da je paralelno sa tim napadima, ministar policije Nebojša Stefanović grubo napao i vojvođanski javni servis, Radioteleviziju Vojvodine.

“Očito je na delu pokušaj cenzure medija putem pretnji, uvreda i poziva na linč, s ciljem gušenja poslednjih ostataka slobodne kritičke misli u Vojvodini. Takvi agresivni i ekstremistički napadi na samostalne i profesionalne medije i novinare u Srbiji ukazuju da se predstojeci izbori neće odrzati u fer i demokratskim uslovima. Podsećamo da je i Slobodan Milošević svoju nacionalističku politiku i osnove svoje autoritarne vlasti počinjao gušenjem medija i progonima novinara u Vojvodini, koja je bila prva žrtva njegove ratne politike”, piše u saopštenju.

Kuća ljudskih prava je pozvala predstavnike demokratskih zemalja koji često izriču ocene o uspešnom putu Srbije ka EU, da osim forme obrate pažnju i na suštinske karakteristike društva koje aktuelna naprednjačka vlast i njeni lojalni partijski mediji promovišu u Srbiji.

Kuću ljudskih prava čine:

  • Građanske inicijative
  • Beogradski centar za ljudska prava
  • Komitet pravnika za ljudska prava
  • Helsinški odbor za ljudska prava
  • Centar za praktičnu politiku

Izvor: Autonomija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…