Ostavka Predsedništva Alumni kluba Pravosudne akademije

potpisivanje

Beograd, 19. mart 2018. – Predsedništvo Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) podnelo je ostavku.

Kako je navedeno u saopštenju, tri su razloga za ovaj čin.

Kao prvi razlog navodi se ’’spoznaja da niko od ključnih učesnika u pravosudnom životu nije u borbi za svoje partikularne interese ostavio nimalo prostora za borbu za opšti interes, zbog čega je razumljivo da nisu prepoznali iskrenu želju Predsedništva AKPA da poseje zdravo seme u pravosudni sistem Srbije’’.  

U saopštenju AKPA piše da je njihova ’’borba percipirana kao borba za  partikularni interes i svaki naš potez je pogrešno interpretiran’’ i dodaju da je  ’’sve ovo je dovelo do razočaranja i zamora u Predsedništvu AKPA’’. AKPA podseća da su stavove o Radnom tekstu amandmana na Ustav u delu o pravosuđu izneli u samostalnom komentaru na taj tekst.

Kao drugi razlog za ostavku je taj ’’što će Narodna skupština gotovo izvesno izabrati 52 zamenika javnog tužioca po predlogu Državnog veća tužilaca (DVT), koji je usledio nakon netransparentne procedure pred DVT i nakon što je gotovo polovina spiska kandidata kojeg je DVT predložilo parlamentu dospeo u javnost pre bilo kakave sednice DVT’’. AKPA ocenjuje da se ‘’pokazuje da pravosudna struka i političke stranke zajedno mogu izdejstvovati nezakonit izbor pravosudnih funkcionera bez ikakvih sankcija’’.

I na kraju, treći razlog za ostavku je ’’nepovoljan Radni tekst amandmana na Ustav, koji predviđa okončanu posebnu obuku na instituciji za obuku u pravosuđu kao uslov za izbor u određene prvostepene sudove i tužilaštva’’ i dodaju da ’’iako se isprva činilo da je ovo specifična ustavna tehnika za konstitucionalizaciju postojeće početne obuke na Pravosudnoj akademiji (PA), za šta se odavno zalažemo, iz poslednjih istupa ministarke pravde, ali i direktora PA, sledi da amandmani nemaju u vidu početnu obuku na PA, već, dobrim delom, sistem nepoznate skraćene obuke bez postojećeg, složenog prijemnog ispita na PA’’. AKPA smatra da će to ’’dovesti do inflacije polaznika PA i dezavuisanja glavne, meritokratske ideje PA – početne obuke za buduće sudije i tužioce’’, kao i da je time ’’država iskazala nespremnost da odlučno uvede, nakon decenija lutanja, objektivne i merljive kriterijume za izbor sudija i tužilaca i zasnuje pravičan meritokratski poredak izbora’’.

Sumirajući ono što je učinjeno i propušteno počev od vanredne skupštine AKPA februara 2017, kada je ovo Predsedništvo izabrano, uključujući uspehe pred Ustavnim sudom i Poverenikom za informacije od javnog značaja, pa i svoje poslednje izbalansire predloge za korekciju predloženih ustavnih amandmana, Predsedništvo AKPA se nada da je ostavilo primer da se treba boriti protiv manjkavosti u pravosuđu i da se stvarnim ili prividnim pravosudnim autoritetima treba suprotstaviti kada greše.

Predsedništvo AKPA je istovremeno stavilo van snage odluku o imenovanju poverenika AKPA za praćenje rada DVT Mirka Ilića. Predsedništvo AKPA, sada u ''v.d. stanju'', obavljaće najnužnije, tehničke poslove. O novoj politici i organima AKPA odlučiće vanredna skupština AKPA, koja će se održati u narednom periodu.  

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…