Osobe s invaliditetom u Srbiji i dalje nailaze na prepreke u potrazi za poslom

Foto: facebook.com/USAIDSerbia

Beograd – Prvi forum poslodavaca i praktikanata u okviru programa „Radna praksa za mlade sa invaliditetom“ okupio je 20 poslodavaca i 22 praktikanta.

Oni su zaključili da i pored usvojenih mera kojima se podstiče zapošljavanje osoba sa invaliditetom i dalje postoje brojni izazovi i prepreke s kojima se oni susreću.

Glavne prepreke odnose se na nepovoljnu obrazovnu strukturu, nedostatak pristupa jednakim mogućnostima za obrazovne obuke i prakse, kao i nedostatak prilika za sticanje veština neophodnih za određene poslove.

Programska direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Slađana Lević istakla je važnost sveobuhvatne podrške za zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI) u okviru projekta „Posao po meri“ kroz karijerno vođenje i savetovanje i portala za zapošljavanje OSI.

Kroz ovaj program unapređuju se šanse za zapošljavanje mladih s invaliditetom, kroz praktično iskustvo i sticanje znanja, a poslodavcima se pruža prilika da primene inkluzivne procedure u procesu regrutacije i selekcije kandidata„, rekla je Lević.

Direktorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Bruk Ajšam naglasila je da sve veći broj poslodavaca prepoznaje talente i potencijale osoba sa invaliditetom.

Želimo da zahvalimo tim poslodavcima, jer su pokazali da se kroz uključivanje osoba s invaliditetom u radne timove poslovanje može učiniti jačim. Nadam se da će ovaj program stažiranja postati efikasan model, koje će i druge kompanije u Srbiji slediti„, poručila je Ajšam.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje blizu 11.000 osoba sa invaliditetom u Srbiji je nezaposleno.

Praktikantkinja na poziciji Saradnik u HR timu u kompaniji „MonaTeodora Palinkaš navela je da je za nju iskustvo na ovoj praksi bilo izuzetno pozitivno i značajno za dalji karijerni put.

Verujem da će mi to olakšati potragu za stalnim poslom„, rekla je Palinkaš, koja je po struci psiholog.

Menadžerka akvizicije talenata u kompaniji PepsiCo Vilena Višnjić rekla je da je ova kompanija ušla u program kako bi svoju organizaciju učinili inkluzivnijom.

Želimo da se na aktivan način borimo protiv predrasuda, stereotipa, neinformisanosti i potencijalne diskriminacije„, poručila je Višnjić.

Skup je organizovao Forum mladih sa invaliditetom, koji se bavi unapređenjem kvaliteta života i položaja u društvu osoba sa invaliditetom od 2005. godine, a do sada je Forum realizovao više od 80 projekata sa više od 3.000 direktnih korisnika.

Program je deo četvorogodišnjeg projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom„, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Forum mladih sa invaliditetom, zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, Karitasom Srbije, Smart kolektivom i Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije

Program se realizuje u 20 preduzeća, u šest gradova u Srbiji, gde na radnim mestima trenutno 22 mladih sa invaliditetom stiču različita znanja i iskustva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…