Osmi Beogradski bezbednosni forum o “novoj normalnosti“ u međunarodnim odnosima

Beogradski bezbednosni forum

Beograd, 2. mart 2018. – Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Zajedništvom do odgovora na novu normalnost“ biće održan od 17. do 19. oktobra 2018. godine, u hotelu Hajat.

Stalna neizvesnost i nepredvidivost u međunarodnim odnosima više nisu pojavna forma krize već su postali «nova normalnost». Balkan se ove godine nalazi na prekretnici – nova Strategija proširenja EU je izazvala osećaj užurbanosti kod regionalnih lidera, prvenstveno zbog zahteva da se nađu rešenja za stare sporove.

Evropa i transatlantski odnosi su suočeni sa sve većim pritiskom populizma koji praćen rastom nacionalizma udara na temelje evropske zajednice i celokupnih odnosa formiranih od pada Berlinskog zida.

Sve snažnije ekonomije zemalja Srednjeg i Dalekog istoka nam najavljuju da će ovo biti «vek Azije». Nova ravnoteža se oslikava u efektu veštačke inteligencije i sve veće automatizacije procesa rada na globalnu ekonomiju.

Politički lideri više ne osećaju obavezu prema pravilima i institucijama post-hladnoratovskog perioda. Međunarodne institucije moraju biti ponovo osmišljene kako bi uspele bolje razumeti i savladati izazove koji prete da ih sruše.

Učesnici diskusija na osmom Beogradskom bezbednosnom forumu ponudiće odgovore na ključna pitanja – gde se region, Evropa i svet nalaze i kuda se kreću u ovom dobu «nove normalnosti» i kako ostvariti napredak za sve u nepredvidivoj budućnosti.

Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem na temu „Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata“, koji okuplja mlade i perspektivne istraživače.

Tokom tri dana ova međunarodna konferencija će u Beogradu ugostiti više stotina govornika i učesnika iz više od 30 zemalja. Najnovije informacije u vezi sa skupom možete pronaći na sajtu www.belgradeforum.org.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Pokrenut je 2011. godine i danas je najprestižniji skup o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u ovom delu Evrope.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…