Organizacije za zaštitu novinara osudile pretnje kosovskom novinaru

Priština, 28. oktobar 2016. – Kosovski urednik primio je pretnje smrću i uvrede na društvenim mrežama nakon njegove poslednje emisije o ratnim sukobima na Kosovu.

Nekoliko organizacija za zaštitu novinara osudilo je pretnje smrću upućenje Leonardu Kerkuqiju, uredniku prištinskog portala Gazeta Express i autoru emisije Zona Express, čije se poslednje izdanje bavilo temom zločina protiv Srba i Bošnjaka za vreme sukoba na Kosovu u periodu 1998-2000., prenosi media.ba.

Dan nakon emitovanja emisije, na Facebook stranici Oslobodilačke vojske Kosova, pojavila se montirana fotografija novinara, na čijem čelu se nalaze rupe od metaka. U emisiji Zona Express, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova optuženi su da su počinili ratne zločine nad civilnim stanovništvom.

"Osuđujemo ovaj javni linč Leonarda Kerkuqija i pozivamo zvaničnike da brzo usvoje mere kako bi zaštitili novinara i njegove kolege", poručili su iz organizacije Reporteri bez granica.

Pretnje novinaru osudili su i šef Misije OSCE-a na Kosovu, Jan Braathu, i predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović.

"Osuđujem pretnje i pozive na nasilje prema Kerkuqiju. Sloboda izražavanja mora se zagovarati i poštovati u svim okolnostima", rekao je Braathu.

Prema Indeksu medijskih sloboda, Kosovo zauzima 90. poziciju na listi od 180 zemalja.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…