Organizacije za ljudska prava protiv izbora Danice Marinković za člana odbora agencije

Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 22. decembar 2016. – Organizacije za ljudska prava pozvale su 22. decembra poslanike Skupštine Srbije da odbace predlog o imenovanju Danice Marinković za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

U saopštenju 15 nevladinih organizacija navodi se da brojni javno dostupni dokazi ukazuju da je za vreme obavljanja sudijske funkcije Danica Marinković postupala politički pristrasno i neprofesionalno, te da je zbog toga nedostojan kandidat za rad u nezavisnom državnom organu, prenosi Beta.

Danica Marinković je tokom rata na Kosovu bila istražni sudija Okružnog suda u Prištini.

Administrativni odbor Skupštine Srbije utvrdio je 21. decembra listu kandidata za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i uputio je Skupštini na razmatranje po hitnom postupku. Kandidate su mogle da predlože sve poslaničke grupe, a to pravo su iskoristile samo Srpska napredna stranka koja je predložila Danicu Marinković, i Srpska radikalna stranka, koja je predložila ekonomistu Miodraga Skulića.

Danica Marinković bila je istražni sudija u slučaju Račak na Kosovu i Metohiji, gde su u januaru 1999. pronađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je misija OEBS-a optužila srpske snage bezbednosti. Događaj u Račku presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju SR Jugoslavije.

Nevladine organizacije su navele da se Danica Marinković pred Haškim tribunalom pojavila kao svedok odbrane u sva tri predmeta koja su vođena po optužnicama za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca 1999. godine (Milošević, Milutinović i drugi i Đorđević).

"U iskazima je nastojala da negira ne samo odgovornost optuženih, već je nastojala da minimizuje patnje albanskih civila na Kosovu i opravda nečinjenje istražnih pravosudnih organa u kojima je bila na dužnosti. Osim toga, tokom haških procesa moglo se čuti da je tokom sukoba na Kosovu funkciju istražnog sudije obavljala nečasno, a u presudama su njeni navodi ocenjeni kao nepouzdani i neistiniti", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, u Srbiji nakon 2000. godine nije sprovedena lustracija, odnosno proces kojim bi se sprečilo da državne funkcije zauzimaju osobe odgovorne za kršenja ljudskih prava u prošlosti, kao jedan od najvažnijih preduslova za uspostavljanje vladavine prava i izgradnju demokratskog društva. Zakon o odgovornosti za kršenja ljudskih prava (tzv. Zakon o lustraciji) bio je na snazi punih 10 godina, a nikad nije primenjen.

Organizacije za ljudska prava apelovale su na nadležne državne institucije da na javne funkcije ne postavljaju osobe koje su u vršenju službene dužnosti doprinele sistemskom kršenju ljudskih prava.

Apel poslanicima potpisali su Autonomni ženski centar, Centar za praktičnu politiku, Centar za unapređivanje pravnih studija, Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju – Polimlje, Fond za humanitarno pravo, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,  Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Odbor za ljudska prava Leskovac, Peščanik, Praxis i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…