Organizacije za ljudska prava: Obustaviti postupak izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

ljudska prava

Beograd, 23. novembar 2020.  – Organizacije za ljudska prava zatražile su od Skupštine Srbije da obustavi postupak izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i osigura inkluzivnost i transparentnost tokom celog postupka.

Oni su se odlučili na ovaj potez jer javnost još nije upoznata sa imenom jedinog kandidata o kojem će danas raspravljati Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Iako  je sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će se predstaviti jedini kandidat za budućeg Poverenika zakazana za danas u 12h, javnost još nije upoznata sa imenom kandidata, ceo postupak čini faktički tajnim, ocenjuje se u saopštenju.

Mandat prethodnog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je istekao 27. maja 2020. godine.

Iako je postupak izbora novog Poverenika formalno pokrenut pismom poslaničkim grupama, do izbora nije došlo, iako je tada prošlo skoro šest meseci.

Javnosti nije poznato da je neka od poslaničkih grupa u novom sazivu parlamenta predložila kandidata, ali je sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije zakazana u petak posle podne za danas.

Na ovoj sednici, predstaviće se jedini kandidat za Poverenika, čije ime još nije poznato javnosti.  Prema dnevnom redu, na istoj sednici će se glasati za predlog za izbor Poverenika o kome će se izjasniti Skupština Srbije.

Organizacije za ljudska prava zahtevaju obustavljanje postupka i omogućavanje svim zainteresovanim građanima, grupama i organizacijama da učestvuju u procesu izbora, da budu upoznati sa imenima potencijalnih kandidata i o njima iznesu svoje mišljenje, posebno u vezi sa pitanjem da li oni ispunjavaju Zakonom o zabrani diskriminacije propisane uslove za izbor.

Ovo se prvenstveno odnosi na pripadnike manjinskih zajednica i grupa, kojima je veoma važna stručnost kandidata i jasna opredeljenost za saradnju za organizacijama koje se bave ljudskim i manjinskim pravima, ističe se u saopštenju koje su potpisale Članice Koalicije protiv diskriminacije i Koalicije za pristup pravdi –

Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders,LABRIS, Udruženje studenata sa hendikepom Jednakost ,CHRIS mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, PRAXIS,Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih  za ljudska prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…