Orban koristi krizu zbog pandemije korona virusa da proširi svoja ovlašćenja

Viktor Orban

Budimpešta, 23. mart 2020. – U situaciji kada mnoge zemlje zbog pandemije korona virusa kroz postojeće procedure za vanredne situacije ograničavaju slobodu kretanja i obezbeđuju snabdevanje, mađarski premijer Viktor Orban koristi krizu da proširi svoja ovlašćenja novim zakonom kojim bi vanredno stanje moglo da se produži unedogled.

Novi zakon, navode analitičari portala Eurointelligence, sadrži i odredbe koje bi Orbanu omogućile da „pritegne“ pružaoce informacija i kada nije vanredno stanje.

Mađarski parlament  razmatraće nacrt zakona koji će Orbanu omogućiti da vlada uredbama na neodređeno vreme.

Parlament može da okonča vanredno stanje većinom glasova, međutim, s obzirom da Orbanov Fides i Hrišćansko-demokratska narodna partija (KDNP) imaju dvotrećinsku većinu u parlamentu, zakon „de fakto znači kart blanš“ odnosno daje Orbanuodrešene ruke„.

U analizi portala Eurointelligence se navodi da Orban koristi ista metode da proširi moć kao što su to oduvek radili fašistički dikatatori. Novi zakon bi mu omogućio da suspenduje pojedine zakone, odstupi od zakonskih odredbi ili preduzme druge vanredne mere.

Pored ostalog, novi zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora, čak i do osam godina, za one koji krše naredbu o izolaciji ili karantinu.

I one koji šire dezinformacije koje mogu da izazovu paniku u javnosti čeka zatvorska kazna od tri godine koja može da bude produžena i na pet godina u posebno teškim slučajevima.

Mađarska armija protekle nedelje je slala uniforimsane timove za kontrolu u pojedine privatne kompanije.

Prema ministru odbrane, vojska treba da obezbedi proizvodnju ključnih industrija, poput transporta, telekomunikacija i zdravstva.

Orban je u jednoj radio emisiji rekao da u slučaju da nacionalizacija postane neophodna, vojska i policija moraju da budu prisutne u tim kompanijama.

Opoziciona partija Jobik protestovala je navodeći da kompanije mogu da budu u obavezi da proizvode ali da zakon ne predviđa prisustvo vojske.

I ako zakon ne dobije podršku opozicionih partija, nedelju dana kasnije može da ga izglasa Orbanova dvotrećinska većina, piše u analizi portala Eurointelligence.

U Mađarskoj je trenutno 131 osoba obolela od COVID-19 i ima šest smrtnih slučajeva.

Relativno mali broj obolelih pripisuje se malom broju testiranih.

Orban je inače za epidemiju već okrivio jednog od svojih „omiljenih krivaca“ – migraciju, objašnjavajući da su epidemija i migracija logično povezani jer se virus širi kada se ljudi kreću.

Evropska komisija je pozvala na „proporcionalne i neophodne“ mere u borbi protiv pandemije korona virusa, nakon što je Mađarska predložila uvođenje produženog vanrednog stanja.

Potparol Evropske komisije Kristijan Vigand odbio je da na konferenciji za novinare u Briselu komentariše taj nacrt zakona, ali je rekao da „generalno, sve hitne mere preduzete kao odgovor na krizu, moraju da budu u skladu sa međunarodnim i evropskim obavezama po pitanju ljudskih prava, a pre svega da budu proporcionalne i neophodne„.

On je takođe istakao da te hitne mere moraju biti privremene „kako bi se odgovorilo na ovu kriznu situaciju„, prenosi AFP.

Portparol je podsetio da „demokratija ne može da funkcioniše bez slobodnih i nezavisnih medija„, dok nacrt mađarskog zakona predviđa zatvorske kazne za širenje „lažnih vesti„.

U vreme krize, više nego ikada je važno da novinari mogu da obavljaju svoj posao korektno, precizno kako bi se izbegle dezinformacije i kako bi se garantovalo da Evropljani imaju pristup važnim informacijama„, dodao je portparol Evropske komisije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…