1. Početna
  2. Društvo
  3. Opštine u vođenju javnih finansija kršile tri zakona

Opštine u vođenju javnih finansija kršile tri zakona

Državna revizorska institucija

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je danas da su najveće nepravilnosti u vođenju javnih finansija u jedinicama lokalne samouprave zabeležene zbog nepoštovanja Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lokalnim samoupravama.

Sretenović je u izjavi novinarima rekao da je finansijsko poslovanje lokalnih samouprava u Srbiji opterećeno mnogim problemima, a neke od njih su nepostojanje ažurne evidencije o imovini opština i zakonski neregulisana visina zarada zaposlenih i izabranih lica.

"U svim kontrolama do sada smo utvrdili da je došlo do povećanja, kako koeficijenata, tako i do osnovice zarada, povećanja broja zaposlenih i to je ono što opterećuje rad svih lokalnih samouprava", istakao je Sretenović i napomenuo da se ti podaci odnose na izveštaje DRI od 2010. do danas.

Najveće nepravilnosti, koje je DRI ustanovio u reviziji poslovanja lokalnih samouprava u Srbiji, zabeležene su zbog nepoštovanje Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lokalnim samoupravama, rekao je Sretenović i dodao da pojedine lokalne vlasti i ne znaju šta imaju od imovine.

"Mi želimo da kroz sistem uvođenja finasiskog upravljanja na lokalnom nivou, odnosno, vođenja procedura interne kontrole i interne revizije, podignemo taj nivo odgovornosti i da ojačamo sistem javnih finasija, jer smatramo da bez tog uspostavljenog sistema finansijskog upravljanja nema osnove, nema bedema odbrane za nenamensko trošenje sredstava", reako je Sretenović.

Vrhovni državni revizor Duško Pejović rekao je da je ove godine obavljena revizija 27 jedinica lokalne samouprave i kontrola trošenja oko 22 milijarde dinara njihovih budžeta, od čega je oko 5,08 milijardi dinara ili svaki peti dinar nepravilno utrošeno, mimo važećih propisa.

Pejović je naveo podatak da je po trošenju budžetskih sredstava Opština Žitorađa na neslavnom prvom mestu, jer je 44 odsto novca potrošila kršeći propise, a najmanje nepravilnosti imala je Opština Paraćin – svega 7,4 odsto.

Stalna koordinatorka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Irena Vojačkova Solorano ocenila je da je lokalnoj samoupravi potrebna pomoć u efikasnijem vodenju javnih finansija, da se ono učini transapretnijim i odgovornijim.

Vojačkova Solorano je primetila da bi građani Srbije voleli da vođenje javnih finansija bude transparetnije, pogotovo u godini kada je povećan javni dug zemlje i deficit budžeta.

Organizator regionalnog sastanka predstavnika lokalnih vlasti je Stalna konferencija gradova i opština, uz podršku UNDP-a.

Na skupu su učestvovali i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, kao i pomoćnik ministra finansija Goran Cvejić.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…