Opšta stagnacija medijskog pluralizma u Evropi

novinari

Brisel, 23. jul 2020. – Prema nezavisnoj studiji Centra za medijski pluralizam i slobodu medija (CMPF) došlo je do opšte stagnacije ili pogoršanja pokazatelja u pogledu rizika za medijski pluralizam u svim obuhvaćenim zemljama (27 država članica EU i Velikoj Britaniji, Albaniji i Turskoj).

U studiji je prvi put uzet u obzir učinak digitalnog razvoja, fizičke i digitalne pretnje i napadi na novinare, njihovi radni uslovi, ali i pitanja kao što su pluralizam tržišta, politička nezavisnost i društvena uključivost.

Ova studija je znak za uzbunu. Moramo bolje zaštititi novinare i povećati transparentnost i pravednost u internet svetu, posebno u kontekstu političkih kampanja. Takođe, moramo podsticati medijski sektor koji je snažno pogođen krizom uzrokovanom korona virusom, poštujući pritom njegovu nezavisnost. Komisija ne može pobediti u toj borbi bez pomoći. Oslanjam se na države članice da pomognu preokrenuti taj trend”, izjavila je Vera Jurova potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost.

Alat za praćenje medijskog pluralizma ističe mogućnosti koje donosi digitalna transformacija i koju mediji moraju iskoristiti, kao i izazove te transformacije, od potencijalne uloge internet platformi do digitalne bezbednosti novinara i medijskih radnika. S obzirom na to da kriza dodatno ubrzava te trendove, rešavaćemo ih na temeljit način kako bismo podstakli oporavak medijskog ekosistema”, navodi Tijeri Breton, komesar EU za unutrašnje tržište.

Rezultati studije predstavljaju važan izvor informacija za prvi izveštaj o vladavini prava koji je predviđen  za septembar, koji će se posebno baviti medijskim pluralizmom.

Rezultati će se uvrstiti i u akcioni plan za evropsku demokratiju, akcioni plan za medijski i audiovizuelni sektor, kao i zakon o digitalnim uslugama koji će biti predstavljeni kasnije ove godine. Praćenje medijskog pluralizma sufinansira EU u okviru niza projekata kojima se podržava medijski pluralizam i sloboda.

Pored toga, Evropska komisija je objavila i studiju o zloupotrebi zakona o kleveti kojima se ugrožava rad novinara. Komisija će se prilikom planiranja delovanja u ovim područjima voditi ovom studijom i povratnim informacijama koje će se prikupiti o SLAPP-ovima u okviru javnih konsultacija o akcionom planu za evropsku demokratiju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…