Opasne neistine “Srpskog telegrafa“

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK

Beograd, 06. novembar 2016. (Bojana Jovanović/KRIK) – U tekstu „Vučića ruše preko udara na porodicu“ „Srpski telegraf“ izneo je neistine u vezi sa istraživanjem Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK o imovini premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice i lažno optužio KRIK da učestvuje u „rušenju Vučića“ i „pakuje“ njegovom bratu Andreju.

U trenutnoj atmosferi kada mediji i članovi vlade govore o atentatu na premijera i navode da je moguća meta i njegov brat, stavljanje KRIK-a u takav kontekst naročito je opasno i može ugroziti bezbednost novinara.

U spornom tekstu netačno se navodi da je „KRIK optužio Andreja da poseduje šest nekretnina u Beogradu, čija ukupna vrednost iznosi oko 1,2 miliona evra, što nikada nisu uspeli da dokažu.“

 

Podsetimo, KRIK je u istraživanju „Premijer i njegova porodica vlasnici 786 kvadrata“ otkrio da je premijer Vučić vlasnik jedne, a članovi njegove porodice šest nekretnina u Beogradu koje zajedno vrede više od 1,1 miliona evra. Andrej Vučić, što je jasno napisano u tekstu, poseduje četvorosoban stan od 108 metara kvadratnih čija je tržišna ceni oko 191 hiljadu evra. Ova priča je, kao i ostala istraživanja KRIK-a, zasnovana na zvaničnoj dokumentaciji koja je dostupna na našem sajtu.

Ono što je, međutim, mnogo strašnije od netačnih informacija o našem istraživanju jeste to što se u današnjem tekstu „Srpskog telegrafa“ neistinito tvrdi da KRIK učestvuje u „rušenju Vučića“ i „pakuje“ njegovom bratu. Ovo je naročito opasno ukoliko imamo u vidu aktuelnu situaciju u zemlji, u kojoj se danima govori o pokušaju atentata na premijera i iznose se informacije da meta ubistva može biti i njegov brat.

Posledice tekstova kojima se targetiraju medijske organizacije i njihovi novinari mogu ugroziti bezbednost novinara ove redakcije, što je ranije bio slučaj. Novinari KRIK-a već su dobijali pretnje upravo zbog istraživanja imovine premijera.

Podsećamo da je KRIK organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom, ne iznosi optužbe ni na čiji račun, niti zastupa nečije interese. KRIK objavljuje istraživačke priče u kojima otkriva korupciju i kriminalne veze sa ciljem da građanima otkrije ono što pojedinci i interesne grupe nastoje da sakriju, kao i da ukaže na potencijalne zloupotrebe vršilaca javnih funkcija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…