1. Početna
  2. Društvo
  3. Ombudsman: Nema zaštite boraca za slobodu medija

Ombudsman: Nema zaštite boraca za slobodu medija

Saša Janković

Ombudsman Saša Janković izjavio je 20. jula da u Srbiji nema zaštite onih koji otvoreno ustaju potiv pritiska na medije, i naglasio da sloboda medija ne treba da zavisi od heroja i pojedinaca, već od celokupnog društva i institucija.

Na dvodnevnom skupu "Sloboda govora, sloboda medija i (auto)cenzura u zemljama OEBS-a" u Beogradu zamenik šefa misije OEBS u Srbiji, Majkl Ujehara istakao je da zemlje Zapadnog Balkana treba da zajedno rade i na jačanju slobode medija, a izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić rekla je da se u srpskm medijima još uvek relativizuje odgovornost Srbije za zločine u sukobima tokom 90-ih godina.
 
"Odnos zvaničnika prema slobodi medija ne pokazuju zakoni i izjave, jer se danas svi za to zalažu, i nećete čuti otvorenu negaciju slobode medija", kazao je Janković. 

On je istakao da se sloboda medija u Srbiji danas zasniva na novinarima, urednicima i pojedincima koje nema ko da zaštiti ukoliko kritikuju vladu i ukoliko ono što iznose bude okrakterisano kao "nekonstruktivno".

"U tom kontekstu razumljiva je i pojava autocenzure, jer sloboda medija ne treba da se zasniva na herojima", kazao je Janković.

On je poručio da sloboda medija nije privilegija, već nužnost, da bi se zaštitila sva ostala prava i slobode. 

Ipak, prema njegovim rečima pojedini mediji su svojim načinom izveštavanja deo problema.

Šef radne grupe za presedavanje Srbije OEBS-om Dejan Šahović istakao je da su primena zakona i njihovo poštovanje ključ slobode medija.

"Ključno je primenjivanje i praćenje zakona, da se utvrdi koliko oni odgovaraju realnosti", kazao je Šahović.

On je najavio skup planiran u Beogradu za decembar, na kojem bi zemlje OEBS-a trebalo i da usvoje deklaraciju o slobodi medija.

Međunarodni predstavnici iz misije OEBS-a i diplomate ukazali su na globalne probleme slobode medija, a kao posebno alarmantno naveli su ubistva, nasilje nad novinarima i suđenja novinarima zbog njihovog pisanja i stavova.

Zamenik šefa misije OEBS u Srbiji, Majlk Ujehara istakao je da zemlje Zapadnog Balkana, već povezane kulturom i nasleđem, treba da zajedno rade i na jačanju slobode medija.

"Srbija i sve zemlje Zapadnog Balkana, institucije i nevladine organizacije imaće punu podršku OEBS-a u borbi za slobodu medija", kazao je Ujehara.

Izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić je ukazala na odgovornost medija tokom sukoba 1990-ih godina i na to da se u srpskm medijima još uvek relativizuje odgovornost Srbije.

Kao primer za to navela je izveštavanje o nedavnom obeležavanju 20 godina od zločina u Srebrenici.
 
Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…