Ombudsman: Incident u Beškoj predstavlja fizičku konkretizaciju trenda političke agresije

Beograd, 18.januar 2017. – Zaštitnik građana najoštrije osuđuje brutalan fizički napad i pokušaj linča aktivista Inicijative mladih za ljudska prava u Beškoj.

Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana izražava zabrinutost ''zbog sve višeg stepena političkog nasilja koje u Srbiji, kao i zbog atmosfere sve jačeg društvenog konflikta u kome se neki državni organi ponašaju kao stražari određene političke organizacije, a ne čuvari reda i zakona''.

''Batinanje i šutiranje na podu mladih aktivista ne može se opravdati bilo kakvim njihovim rečima i transparentima'', ocenjuje Saša Janković, zaštitnik građana- On ističe da incident na tribini u Beškojj '' predstavlja fizičku konkretizaciju trenda političke agresije, na koji ova institucija godinama upozorava javnost''.

''Nasilje i pravo jačeg ne smeju da vladaju Srbijom'' konstatuje Janković i poziva '' idruge državne organe da prekinu da tu opasnost po naše društvo tolerišu“.

Zaštitnika građana dodatno zabrinjavaju navodi da policija nije reagovala na vreme, kao i da žrtvama nije dat policijski zapisnik, niti mogućnost da ga vide. Te tvrdnje Zaštitnik će proveriti u postupku kontrole.

U međuvremenu, očekuje se od policije i drugih nadležnih organa da, kao što efikasno postupaju u slučajevima nedopustivih verbalnih pretnji protiv nekih državnih funkcionera, budu delotvorni u privođenju pravdi batinaša koji veruju da su nedodirljivi.

Pre tačno godinu dana vandalski su razbijeni prozori i izlozi na Kući ljudskih prava i demokratije i to do danas nije rasvetljeno, iako su prostorije Kuće u strogom centru Beograda, na 50 metara od kancelarije predsednika Republike Srbije.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…