Omaž Žarku Lauševiću od 13. do 17. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci

Foto: youtube.com

Beograd – Filmski program „Sećanje na … Žarko Laušević“ kao omaž velikom jugoslovenskom i srpskom glumcu biće prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci od 13. do 17. decembra, najavljeno je na sajtu ove ustanove kulture. 

Direkcija Kinoteke je odabrala 10 upečatljivih filmova Žarka Lauševića (1960-2023) iz veoma plodne, bogate karijere izuzetnog glumca, koji nas je nažalost zauvek napustio iznenada tog fatalnog datuma 15. novembra.

Program će biti otvoren 13. decembra sa debitantskim filmom Darka Bajića – “Direktan prenos” (1982), u kome glavnu ulogu tumači takođe nedavno pokojni Boris Komnenić (1957-2021), dok je Laušević odigrao efektnu epizodnu ulogu.

Darko Bajić je često sarađivao sa Žarkom Lauševićem, tako da je veliki glumac bio jedan od glavnih junaka TV serije “Sivi dom”, a nakon toga je popularni umetnik igrao u njegovim filmovima “Crni bombarder”, “Zaboravljeni” (takođe i serija), i poslednji – “Ime naroda” (2020).

Iste večeri će se emitovati tzada hit film “Šmeker” (1986) reditelja Zorana Amara, koji je Žarka Lauševića izbacio u prvi plan, kao otkačenog aktera jedne savremene romantične drame.

Režiser Zoran Amar i Laušević su se družili u Americi proteklih decenija, gde su obojica živeli.

Narednog dana, 14. decembra, publika će se podsetiti negativne uloge Žarka Lauševića u drami „Oktoberfest“ (1987) Dragana Kresoje, gde je vodeću ulogu imao Svetislav Bule Goncić.

Mnogima omiljeni film u kome je Laušević igrao jeste “Dogodilo se na današnji dan” (1987) koji će se iste noći davati, prema scenariju Deane Leskovar, u režiji Miroslava Lekića, takođe „redovnog“ reditelja Lauševića, kome je popularni dramski umetnik bio omiljeni glumac.

 

U ovom filmu igraju – Srđan Žika Todorović, Olja Bećković, Nebojša Bakočević, Zoran Cvijanović, Aleksandar Berček, Vesna Trivalić, i mnogi drugi.

Petak, 15. decembar rezervisan je za još dva antologijska ostvarenja, od kojih je prvi “Braća po materi” (1988) prema istoimenom romanu Jovana Radulovića, koji potpisuje i scenario sa rediteljem Zdravkom Šotrom, dok igraju Žarko Laušević, Slavko Štimac, Mira Furlan, Petar Božović, Dragan Bjelogrlić, Sonja Savić.

Drugi je erotični ljubavni film “Oficir s ružom” (1987) Dejana Šoraka, izuzetan jugoslovenski film koji donosi besmrtan emotivni glumački tandem – Žarko Laušević i Ksenija Pajić.

U subotu, 16. decembra na veliki ekran stiže “Stela” (1990) Petra Krelje, gde su Lauševiću partneri – Anja Šovagović, Miodrag Krivokapić Brik, i na žalost svi preminuli – Mira Furlan, Ivo Gregurević i Davor Janjić.

Ta subota će biti zaista posebna i emotivna, jer će se prikazati i čuveno ostvarenje “Kaži zašto me ostavi” (1993), u režiji Olega Novkovića, prema scenariju nedavno pokojnog Srđana Koljevića, a poznata je pesma istog naslova koju je izvodila glumica Ana Sofrenović.

Osim Žarka Lauševića, ovde igraju – Milica Mihailović, Dragan Jovanović Gagi, Stevo Žigon, Milutin Mima Karadžić, Predrag Pepi Laković, Ljubiša Samardžić, Rahela Ferari, Slavko Štimac, Danilo Bata Stojković, Katarina Gojković.

Nedelja, 17. decembar određena je za finale ovog ciklusa – omaža Žarku Lauševiću, kada će se prikazati još dva filma Miroslava Lekića – “Nož” (1999) prema romanu Vuka Draškovića, gde su Lauševiću partneri – Bojana Maljević, Aleksandar Berček, Petar Božović, Nikola Kojo, Svetozar Cvetković, kao i antologija “Bolje od bekstva” (1993).

Upravo taj drugi film pripoveda jednu tešku dramu, i kao da život piše romane, priču iz filma sa tragičnim posledicama, Laušević će doživeti uživo baš te godine, jednog nesrećnog 31. jula u Podgorici ili Titogradu.

Scenario za film “Bolje od bekstva” napisao je Siniša Kovačević, dok igraju – Žarko Laušević, Aleksandar Berček, američka glumica Kler Bekman, Renata Ulmanski, Mirjana Karanović, Branislav Ciga Jerinić, dok gostuju Olja Bećković, Jagoš Marković i Toma Zdravković.

Tokom sledeće godine biće održana premijera filma „Ruski konzul“ takođe prema režiji Miroslava Lekića, po romanu Vuka Draškovića, koji je Laušević snimao sa već odmaklom bolesti, i snimio je sve do kraja, ipak je on vodeći – glavni glumac sa naših prostora.

U amanet nam je ostavio još novih filmova i serija koje polako ulaze u post-produkciju i biće tako predstavljen serijal omaža jednog od najzanimljivijih i najboljih dramskih umetnika kod nas, tokom 2024. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…