Omaž Mileni Dravić u Jugoslovenskoj kinoteci

Foto: Milan Josipović

Beograd – Jugoslovenska kinoteka će 14. oktobra prirediti maraton sa pet igranih filmova sa legendarnom glumicom Milenom Dravić u znak sećanje na njen život i delo povodom petogodišnjice njene smrti.

Program otvara film Prekobrojna (1962) reditelja Branka Bauera, koji joj je doneo prvu Zlatnu arenu na festivalu u Puli, saopštila je Jugoslovenska kinoteka.

Dodaju da će biti prikazani filmovi Poseban tretman (1980) Gorana Paskaljevića, za koji je nagrađena na festivalu u Kanu, kao i kontroverzni WR – Misterije organizma (1971) Dušana Makavejeva.

Podsećaju da je ulaz na projekcije besplatan.

Ovim se obeležava pet godina od njene smrti, ali je Milena Dravić i inače vrlo prisutna u različitim programima Kinoteke, što je i očekivano imajući u vidu da je u dugoj i plodnoj karijeri na filmu i televiziji ostvarila čak 162 uloge.

Legat Milene Dravić je deo stalne postavke Jugoslovenske kinotekeNaš muzej filma“ u Uzun Mirkovoj ulici, gde su izložene njene Zatne arene i druge nagrade, kao i lični predmeti.

Među eksponatima je i svilena haljina koju je nosila na festivalu u Kanu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…