1. Početna
  2. Društvo
  3. Olja Bećković ličnost godine po nedeljniku “Vreme“

Olja Bećković ličnost godine po nedeljniku “Vreme“

Autorka ugašene emisije „Utisak nedelje“ Olja Bećković je ličnost godine po izboru uredništva nedeljnika „Vreme“.

Kriterijum za nagradu je, kao i ranijih godina, bio doprinos unapređenju društvenih institucija u javnom interesu.

Urednički kolegijum nedeljnika „Vreme“ smatra da je Olja Bećković, kao autorka „Utiska nedelje“ koji se više ne emituje na TV B92, imala ključnu ulogu u odbrani slobode javnog govora, novinarske profesionalnosti i ljudske pristojnosti.

U godini koju su, između ostalog, obeležili raznovrsni pritisci na medije, Olja Bećković je dosledno insistirala da dobije odgovore na pitanja koja su u javnom interesu, navodi se u saopštenju.

„Takav pristup novinarskom poslu skupo je koštao – posle 23 godine emitovanja ‘Utisak nedelje’ je uklonjen s programa. Bez obzira na to, Olja Bećković i njena emisija ostaju neizbrisiv deo srpske medijske scene i svedočanstvo principijelnosti i čestitosti u vreme opšte krize društvenih vrednosti“, saopštilo je Vreme.

Olja Bećković je navela da njene emisija više nema zbog pritiska vlasti, dok su sa B92 tvrdili da se to dogodilo jer autorka nije želela da potpiše novi ugovor i pređe da radi na Info kanalu te televizije.

Pre Olje Bećković, nagradu Ličnost godine su, između ostalih dobili Božidar Đelić, Mlađan Dinkić, Ljiljana Raičević, Rasim Ljajić, Vladimir Vukčević.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…