Oksfam: Polovina bogatstva u svetu u rukama 1 odsto bogataša

OXFAM

Jedan odsto najbogatijih ljudi na svetu ima veću imovinu nego preostalih 99% zajedno, a jaz između najbogatijih i ostatka sveta se drastično produbio u prethodnih 12 meseci, saopštila je nevladina organizacija Oksfam (Oxfam) uoči Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj. Koncentracija imovine sve je izraženija, pa bi najbogatiji čija imovina je jednaka imovini polovine najsiromašnijih u svetu mogli stati u običan autobus, dok je pre pet godina za to bio potreban prekookeanski avion.

"Oksfam je prošle godine predvideo da će 1 odsto imati isto kao ostatak sveta u 2016. Ovo predviđanje se ustvari obistinilo već 2015, jednu godinu ranije", ističe se u izveštaju "Ekonomija u službi 1%" (bogataša).

Kao podatak koji oslikava dramatično produbljivanje neravnopravnosti tokom prethodnih godina Oksfam je naveo da "62 osobe imaju istu imovinu kao i najsiromašnija polovina čovečanstva", dok ih je pre 5 godina bilo 388. 

Imovina najsiromašnije polovine čovečanstva, odnosno 3,6 milijardi ljudi, od 2010. je smanjena za hiljadu milijardi, odnosno za 41%, uprkos porastu svetskog stanovništva za 400 miliona osoba u tom periodu. Imovina 62 najbogatije osobe u tom periodu je porasla za više od 500 milijardi dolara na 1.760 milijardi. Od tih 62 samo je 9 žena.
 
Oksfam poziva učesnika foruma u Davosu da nešto preduzmu u tom pogledu.

"Ne možemo i dalje da ostavljamo stotine miliona osoba da pate od gladi, dok dok nekoliko osoba na vrhu lestvice nagomilava resurse koji bi mogli da im pomognu", navodi Manon Obri (Aubry) koja je u francuskom Oksfamu zadužena za pitanja poreske pravde i neravnopravnosti. 

Prema navodima Oksfama, "najsiromašnija polovina čovečanstva je od početka 21. veka dobila manje od 1% ukupnog povećanja svetskog bogarstva, dok je 1% najbogatijih podelili polovinu tog povećanja". 

Da bi se stalo na put takvom rastu neravnopravnosti Oksfam poziva da se okonča "doba poreskih rajeva. U saopštenju se ističe da je u najmanje jednom poreskom raju prisutno 9 od 10 preduzeća koji su strateški partneri Svetskog ekonomskog foruma, organizatora foruma u Davosu. Time se zemlje u razvoju lišavaju najmanje 100 milijardi dolara. Ulaganje kompanija u poreske rajeve gotovo se učetvorostručilo između 2000. i 2014. 

"Moramo da apelujemo na vlade, preduzeća i ekonomsku elitu u Davosu da se angažuju na okončanju doba poreskih rejeva koji pothranjuju neravnopravnost u svetu i sprečavaju stotine miliona osoba da izađu iz siromaštva", navodi generalna direktorka Oksfama Vini Bjanjima (Winnie Byanyima), koja će prisustvovati forumu u Davosu. 

Procenjuje se da su ekstremno bogati pojedinci ukupno 7.600 milijardi položili na račune u poreskim rajevima. Da plaćaju porez na tu imovinu vlade u svetu bi imale dodatnih 190 milijardi dolara. 

Procenjuje se da se 30% imovine u Africi čuva van granica kontinenta, čime se poreski prihodi smanjuju za oko 14 milijardi dolara. Taj iznos bio bi dovoljan da se pokrije zdrvstvena zaštita majki i dece, sačuvaju životi 4 miliona dece godišnje i zaposli dovoljno nastavnika da se svako afričko dete da u školu.
 
Više ekonomista je prošle godine osporilo metodologiju Oksfama, ali se ova nevladina organizacija branila navodeći da za istraživanje koristi podatke o neto imovini, odnosno posetima umanjenim za dugove.

Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…