1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Okončan, 170 km dug, „Ibarski marš“ kraljevačkog Lokalnog fronta

Okončan, 170 km dug, „Ibarski marš“ kraljevačkog Lokalnog fronta

Ibarski marš

Beograd, 16. januar 2019. – Predstavnici organizacije Lokalni front iz Kraljeva stigli su peške u Beograd gde su prisustvovali skupu povodom godišnjice ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Oni su iz Kraljeva su pošli u subotu, 12. januara, i danas u podne su stigli na Petlovo brdo u Beogradu gde su ih dočekali predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ sa zastavama Pobunjeni gradovi i lecima „Ibarski marš, Vreme je za pravdu! Vreme je za istinu! Bez straha!

Aktivisti Lokalnog fronta su u „Ibarski marš“ dug 170 kilometara krenuli kako bi ukazali da „nema strašnije stvari od ubistva neistomišljenika i nerešavanja tog slučaja“.

Za trasu kretanja izabrana je Ibarska magistrala kao simbolička veza između Kosovske Mitrovice Olivera Ivanovića i Kraljeva.

Predstavnik Lokalnog fronta Vladan Slavković, koji je sa aktivistima te organizacije pešačio od Kraljeva do Beograda, izjavio je da bi njihov put i podrška građana koju su dobili trebalo da izvrše pritisak da se država vrati građanima.

"Ovo je naša prestonica, između nas i njih ne postoji ništa. Ima nas, idemo da im pokažemo koliko", rekao je Slavković novinarima na ulazu u Beograd.

Slavković je naveo da je potrebno da građani pokažu koliko je važno da neko vodi računa "o matičnim knjigama, listovima, ali iznad svega da vodi računa da niko nikada ne bude ubijen samo zato što jednom zlikovcu i jednoj budali smeta".

"Današnji dan, godišnjica ubistva Ivanovića, veoma je važan. Ubili su čoveka da bi dokazali da je država njihova i time su ubili i državu. Naš put bi trebalo da izvrši pritisak da se država vrati Srbiji i nama", rekao je Slavković.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ pozvala je građane da se pridruže ili iskažu svoju podršku i solidarnost Lokalnom frontu na jednom od punktova koji su organizovani na njihovoj poslednjoj deonici puta od Kraljeva do Beograda.

Sledeći punkt posle Petlovog brda na kom su se građani pridružili je Vidikovac (kod OMV-a), zatim Cerak Vinogradi, potom Ada Ciganlija pa zgrada BIGZ-a kod Sajma.

Oni su se  pridružili protestu koji je počineo na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle je povorka krenula ka Hramu svetog Save, gde su zapaljene sveće za Olivera ivanovića.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…