1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Oko polovine građana Srbije ima pozitivan stav o migrantima

Oko polovine građana Srbije ima pozitivan stav o migrantima

Beograd, 09. februar 2017. – Oko 47% građana Srbije ima pozitivan stav o migrantima, a oko 60% saoseća sa njima, pokazuju rezultati istraživanja o stavovima građana o migrantima, koje je 9. februara predstavljeno u Beogradu.

O migrantima najbolje mišljenje imaju stanovnici tri opštine koji imaju i najviše kontakata sa njima, prenosi Beta. Više od polovine ispitanika smatra da o poboljšanju života izbeglica treba da brine Vlada Srbije a osam od deset misli da se Srbija ponela bolje od drugih zemalja u migrantskoj krizi. U Srbiji je trenutno oko 7.000 migranata.

Direktor agencije ProPoziv koja je obavila istraživanje Marko Lazović rekao je da je u odnosu na jun 2016. procenat osoba sa pozitivnim stavovima prema migrantima neznatno povišen, ali da je u porastu broj onih sa negativnim stavovima, kojih je u junu bilo 19, a sada je 34%.

Najpozitivnije mišljenje o migrantima imaju stanovnici Tutina, Sjenice i Preševa, koji imaju i najviše kontakata sa migrantnima.

"U povećanju pozitivnog stava u te tri opštine određenu ulogu ima i verska komponenta", rekao je Lazović na konferenciji za novinare u Mikser hausu u Beogradu.

Polovina ispitanika smatra da su migranti miroljubivi, oko 51% brine da će im migranti preneti neke bolesti, od kriminala ili terorističkih napada zbog prisustva migranta boji se 37% ljudi, dok oko 3% izjavljuje da im se migranti "gade" ili da "ne mogu da ih gledaju".

U skoro svim opštinama u kojima su smešteni migrantski centri građani veruju da se migrantska kriza tek rasplamsava, više od 50% ispitanika smatra da o poboljšanju života izbeglica treba da brine Vlada Srbije, 22% lokalna samouprava a 49% smatra da je Evropska unija u najboljoj poziciji da pomogne migrantima.

Čak 84% ispitanika smatra da se Srbija bolje ponela od drugih zemalja tokom migrantske krize.

Istraživanje je projekat Fondacije Ana i Vlade Divac. Sprovedeno je između 1. i 25. decembra 2016. a obuhvatilo je 2.792 osobe iz Beograda i sedam opština u kojima su migrantski centri – Dimitrovgrad, Lajkovac, Preševo, Sjenica, Tutin, Subotica i Šid.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…