Oko 87 odsto vozača putničkih automobila koristi sigurnosni pojas

Foto: pixabay.com

Beograd-  Oko 87 odsto vozača putničkih automobila koristi sigurnosni pojas, dok se 70,2 odsto mlađe dece prevozi u dečjim auto-sedištima.

To pokazuju rezultati istraživanja, koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja.

Reč je o jednom od najznačajnih naučno-istraživačkih projekata u oblasti bezbednosti saobraćaja, kako u Srbiji, tako i u svetu – projektu Istraživanje indikatora performansi bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji, koji je realizovan je i 2023. godine, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Istraživači su obišli svaku od 161 lokalne samouprave u Republici Srbiji i tom prilikom zabeležili ponašanje više od 245.000 vozača motornih vozila, kao i više od 145.000 pešaka, nakon čega je usledila obrada podataka i priprema izveštaja za sve lokalne samouprave i izveštaja za republički nivo.

Istraživanje je pokazalo i da 96,3 odsto vozača putničkih automobila nije koristilo mobilni telefon za vreme vožnje u toku merenja, dok je 54,9 odsto njih poštovalo ograničenje brzine u naselju, pri prosečnoj brzini od 50,5 kilometara.

Kada je reč o pešacima, njih 83,6 odsto poštovalo je zeleno svetlo na semaforu; 76,6 odsto dece osnovnoškolskog uzrasta propisno je prelazilo kolovoz na obeleženom pešačkom prelazu, dok je 0,55 odsto vozača u saobraćajnom toku upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola.

Кao i svake godine, vrednosti su prikazane i tabelarno, a svaki stanovnik  Srbije može da proveri koliko se vozača i pešaka, u lokalnoj samoupravi u kojoj živi, ponaša bezbedno u saobraćaju i uporedi vrednost sa drugim lokalnim samoupravama.

Agencija za bezbednost saobraćaja je, u cilju podsticanja onih koji su najodgovorniji, sprovela vid takmičenja gradova i opština u bezbednom ponašanju i najbezbednije promovisala na svojim društvenim mrežama.

Podaci o vrednostima indikatora ukazuju na ključne probleme u bezbednosti saobraćaja i imaju važnu ulogu u strateškom upravljanju bezbednošću saobraćaja, posebno nakon usvajanja Strategije bezbednosti saobraćaja, u kojoj su definisane ciljne vrednosti za 2025, 2027. i 2030. godinu.

Ostvarivanjem ciljnih vrednosti može se doprineti ostvarivanju najvažnijih ciljeva Strategije bezbednosti saobraćaja, a to su smanjenje broja smrtno stradalih za 50 odsto, u odnosu na 2019. godinu i saobraćaj bez smrtno stradale dece od 2030. godine, navodi agencija.

Takvo shvatanje podstiče primenu mera i aktivnosti, a posebno u vezi sa pojedinim indikatorima čije ciljne vrednosti zahtevaju veće napore, pa se na primer od 2025. godine očekuje da procenat upotrebe sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu bude 35 odsto, pri čemu je 17,1 odsto vrednost ovog indikatora u 2024. godini.

Vrednosti indikatora su i ove godine prikazane u „pozitivističkom“ smislu.

Agencija za bezbednost saobraćaja ističe da se na ovaj način ne predstavljaju podaci o učesnicima u saobraćaju, koji se ponašaju nebezbedno, već o učesnicima koji se ponašaju bezbedno.

Samo se vrednosti indikatora, koji se odnose na vožnju pod uticajem alkohola, još uvek, predstavljaju na način da se prikazuje procenat onih vozača, koji su pod uticajem alkohola većem od zakonom definisanog.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…