Oko 10 000 dece u zabavnim školama fudbala širom Balkana

Oko 10 000 hiljada dece, uzrasta od 7 do 14 godina okupiće se u petodnevnim “Otvorenim zabavnim školama fudbala”, koje se u drugoj polovini augusta istovremeno održavaju u  Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu.

Ovaj humanitarni projekat, pod nazivom “Otvorene zabavne škole fudbala”, koji organizuje danska nevladina organizacija CCPA (Cross Cultures Project Association) se koristi zabavnim igrama i pedagoškim zabavnim fudbalom,  kao konceptom za stimulaciju pomirenja, približavanja i izgradnje mira između zajednica različitih etničkih struktura.

Škole zabavnog fudbala organizovane su od strane lidera i trenera – volontera, koji su za rad sa decom edukovani na posebnim seminarima, koji se održavaju na nivou svake zemlje i na regionalnom nivou. Prvi regionalni seminar za ovogodišnje zabavne škole fudbala održaće se od 4 do 6. avgusta na Kopaoniku, u Srbiji.

“Bio bih, naravno, ponosan otac ako bi moj sin ili kćerka igrali fudbal jednako dobro kao Mesi ili Marta, ali ono što je zapravo važno je da su moja deca srećna, da imaju zdrave navike i nalaze se u društvu dobrih prijatelja. To je upravo svrha Otvorenih zabavnih škola fudbala”, izjavio je osnivač organizacije CCPA i projekta “Otvorenih zabavnih škola fudbala”, Anders Levinsen.

Ovaj projekat je započeo još 1998. godine u posleratnoj Bosni i Hercegovini, a danas živi u skoro svim zemljama bivše Jugoslavije i još petnaestak zemalja Kavkaza, Bliskog Istoka i Afrike.

Projekat na Balkanu finansiraju UEFA i lokalne zajednice, učesnice projekta. Takođe, značajna podrška ostvaruje se i sa krovnim kućama fudbala, kroz razvoj “Grassroots Football” projekta u zemaljama Balkana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…