Ohrabrujuća presuda za paljenje kuće Milana Jovanovića

sudijski čekić
Foto: pixabay.com

Beograd – Fondacija Slavko Ćuruvija ocenila je kao dobru presudu suda kojom su bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i ostali osuđeni na veće kazne zatvora u odnosu na prvu prvostepenu presudu, zbog paljenja kuće novinara „Žig info“ Milana Jovanovića.

Kako se navodi u saopštenju Fondacije, nova osuđujuća presuda i veće kazne predstavljaju dobru poruku za novinare i medijske radnike.

Tek kada svi odgovorni za nasilje nad novinarima budu adekvatno sankcionisani, novinari u Srbiji će moći slobodno i bez straha da obavljaju svoj posao u javnom interesu.

Naglašavaju da je posle pet godina otkako se desilo paljenje kuće, tokom kojih su oštećeni ostali narušenog zdravlja i bez doma, krajnje vreme bilo da žrtve dočekaju pravdu, kao i da su četvorogodišnjim suđenjem dodatno maltretirani opstrukcijama okrivljenih i njihovih advokata, trpeći sekundarnu viktimizaciju.

Iz Fondacije očekuju da će Apelacioni sud što pre potvrditi ovu presudu i dodaju da se pred tim sudom nalazi i slučaj ubistva Slavka Ćuruvije, te da njihove konačne odluke mogu da budu početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji.

Na današnjem ročištu Drugi osnovni sud doneo je drugu prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Istom presudom osuđeni su i  Vladimir Mihailović na četiri godine zatvora, Igor Novaković na tri i po, a direktni izvršilac Aleksandar Marinković na četiri i po godine zatvora, zbog paljenja kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića.

Iz Fondacije podsećaju da je sudija Luka Pantelić obrazložio da se pri odmeravanju kazne rukovodio motivima izvršenog dela, te da je Simonović bio javni funkcioner koji mora da trpi kritiku i koji nije pokazao empatiju prema oštećenima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…