1. Početna
  2. Vesti
  3. Svet
  4. Ogromna većina Evropljana ima nepovoljno mišljenje o SAD i predsedniku Trampu

Ogromna većina Evropljana ima nepovoljno mišljenje o SAD i predsedniku Trampu

građani

Vašington, 16. septembar 2020. – Simpatije prema SAD spale su u svetu na rekordno niske grane, pokazuje istraživanje koje je američki Centar Pju (Pew Research) sproveo u 13 zemalja.

Evropljani su u anketi uglavnom pokazali nezadovoljstvo spoljnopolitičkim odlukama predsednika Donalda Trampa i načinom kako se SAD nose sa pandemijom.

Istraživanje „Globalni stavovi„, koje je centar Pju objavio pokazuje da ogromna većina građana ispitanih u periodu od juna do avgusta ima nepovoljno mišljenje o SAD i predsedniku Trampu.

Tako je pozitivno mišljenje o SAD izrazilo svega 26% Nemaca i 31% Francuza. Taj nivo može da se poredi jedino sa negativnim mišljenjem o SAD koje je pokazala odgovarajuća anketa u martu 2003. godine, na vrhuncu iračke krize.

U Velikoj Britaniji simpatije prema SAD izrazilo je 41% učesnika ankete, što je najniži nivo u poslednjih 20 godina od kako Centar Pju sprovodi istraživanje.

Kada je reč o američkom predsedniku Donaldu Trampu, postotak simpatizera još je i niži. Samo jedan od deset Nemaca kaže da ima poverenje u Trampa. U Francuskoj, postotak je sličan, sa 11%. Najviši nivo poverenja Trampu su u anketi poklonili Britanci, njih 19%.

Anketa je pokazala da manje građana gaji poverenje u Trampa, nego u kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog lidera Vladimira Putina.

Mislim da i dalje postoji divljenje prema SAD, ali bi ono ubrzano moglo da se istopi – posebno ako Tramp bude ponovo izabran„, izjavio je za Vašington post (Washington Post) zamenik direktora berlinske kancelarije Nemačkog Maršalovog fonda Suda Dejvid-Vilp.

I dok Trampov ugled i dalje pada, evropski lideri uživaju relativno veliko poverenje građana, pokazalo je istraživanja nestranačkog Centra Pju.

Najveće poverenje uživa nemačka kancelarka Angela Merkel, za koju u 13 zemalja u proseku 76% građana veruje „da će učiniti pravu stvar u međunarodnim odnosima„.

Na drugom mestu je francuski predsednik Emanuel Makron, sa prosekom od 64%, iako u svojoj domovini uživa znatno manje poverenje – 52%.

Uprkos ozbiljnim kontroverzama oko Bregzita, 48% svih učesnika ankete i dalje ima poverenje u spoljnopolitičke odluke britanskog premijera Borisa Džonsona, za razliku od 46 odsto koji ne dele to mišljenje.

Od kako je Tramp 2016. godine došao u Belu kuću, simpatije prema SAD beležile su svake godine oštar pad u većini evropskih zemalja, za razliku od velikog stepena podrške u vreme administracije Baraka Obame.

Ipak, ovogodišnji brojevi pokazuju strmi pad čak i u odnosu na prošlu godinu.

Tako u odnosu na 2019. godinu taj pad u Nemačkoj iznosi 13, u Francuskoj 17 i u Velikoj Britaniji 16 procentnih poena.

Takođe, u istraživanju je u svih 13 zemalja ukupno, u proseku 84% ispitanih odgovor SAD na pandemiju COVID-19 ocenilo kao „donekle loš“  (32%) ili „veoma loš“ (52%).

Ispitivanjem su od evropskih zemalja, pored Nemačke, Francuske i Velike Britanije, bile obuhvaćene i Belgija, Italija, Holandija, Danska, Švedska i Španija. U anketi su učestvovali i građani Kanade, Australije, Japana i Južne Koreje, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…