OEBS zabrinut zbog novih napada na medije u Srbiji

Tereza Ribejro

Beč, 29. april 2022. – Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribejro (Teresa Ribeiro) izrazila je zabrinutost zbog nedavnih napada na medijske radnike u Srbiji.

Ribejro je pozvala nadležne organe da preduzmu efikasne mere za identifikaciju i krivično gonjenje svih odgovornih.

Sve više me brine poslednja salva pretnji i optužbi na račun medijskih radnika u Srbiji. Takve ciljane antimedijske manifestacije – koje su prečesto direktna odmazde za rad novinara – imaju zastrašujući efekat, ne samo na njihovu sposobnost da služe javnosti u demokratskom društvu, već i na njihovo fizičko i psihičko blagostanje„, navela je Ribejro.

U saopštenju se navodi da je proteklih dana više novinara i drugih medijskih radnika bilo izloženo pretnjama nasiljem, verbalnim napadima i optužbama da su strani plaćenici i „izdajnici“ i podseća na pretnje i uvrede koje su upućene novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću, zaposlenima u listu Danas, na portalu Nova.rs i televiziji N1.

Predstavnica OEBS je pozdravila brzu reakciju tužilaštva koje je, navodno, pokrenulo krivične postupke zbog prijavljenih pretnji zaposlenima na televiziji N1 i u listu Danas, ali i pozvala srpske vlasti da učine sve da okončaju nekažnjivost zločina protiv medija pred zakonom.

Svi slučajevi pretnji i napada na medijske radnike moraju biti dočekani oštrom osudom i procesuirani na brz i sistematičan način„, naglasila je.

Ribejro je dodala da „to nije samo od vitalnog značaja za osiguranje bezbednosti medijskih radnika, već i za povećanje poverenja i kredibiliteta u važnost nezavisnog novinarstva u zemlji“ podsetivši da su se „države učesnice OEBS 2018. obavezale na efikasne mere za okončanje nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima„, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…