OEBS zabrinut zbog cenzure interneta

Dunja Mijatović

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je danas zabrinutost zbog cenzure sadržaja na internetu u Srbiji i pozvala srpske vlasti da neguju necenzurisanu debatu o pitanjima od javnog interesa.

Prema saopštenju OEBS, taj trend je postao zabrinjavajući tokom prošle nedelje, kada su u kriznim trenucima kada su poplave pogodile region, neki sajtovi i onlajn sadržaji blokirani.

"Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i onlajn sadržaji blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Onlajn sadržaj protumačen kao kritički prema vlastima uklonjen je sa nekoliko sajtova u Srbiji", navela je Mijatović u saopštenju.

Prema njenim rečima, sajtovi "Druga strana" i "Teleprompter" bili su nedostupni, a sa sajta "Blica" izbrisan je prošlonedeljni blog Dragana Todorovića.

"Pozivam srpske vlasti da stave tačku na ovo i da prestanu da se mešaju u rad onlajn medija. Moja kancelarija je spremna da pomogne vlastima da se obezbedi njeno delovanje u skladu sa obavezama OEBS o slobodi medija", istakla je Dunja Mijatović tokom internet foruma u Stokholmu.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…