OEBS: Srbija da okonča nekažnjivost zločina nad novinarima

Dunja Mijatović

Predstavnica za medije Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) Dunja Mijatović je, povodom 17 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, pozvala Vladu Srbije da okonča nekažnjivost za zločine nad novinarima, saopštio je OEBS.

Slavko Ćuruvija je platio najvišu cenu za posvećenost novinarstvu i danas njegov slučaj ukazuje pitanje bezbednosti novinara još nije adekvatno rešeno ni u Srbiji niti u čitavom regionu OEBS, smatra Mijatović.

U saopštenju se navodi da u Srbiji još nisu rešeni slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinović, 1994. godine i Milana Pantića, 2001.

Pozdravljam činjenicu da su srpske vlasti i Komisija za istrage ubistava novinara ostvarile napredak u postupku za ubistvo Ćuruvije, napomenula je Mijatović.

Ona je, međutim, ocenila da pravda još nije ispunjena.

Nijedno ubistvo novinara ne sme da ostane nerešeno i nekažnjeno. Nekažnjivost šalje opasnu poruku da se takvi zločini tolerišu, upozorila je Mijatović.

Ona je poručila da će nastaviti da podržava srpske vlasti i Komisiju za istragu ubistava novinara u potrazi za istinom i dovođenjem pred lice pravde odgovornih.

Izvor: N1/NUNS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…