OEBS predlaže raspoređivanje pune posmatračke misiju za izbore u Srbiji

OSCE/ODIHR

Varšava, 20. decembar 2019. – Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predlaže raspoređivanje posmatračke misije za parlamentarne izbore koji treba na proleće da se održe u Srbiji.

Misija bi uključivala pored užeg kruga analitičara i dugoročne i kratkoročne posmatrače kao i element za monitoring medija, navodi se u objavljenom dokumentu.

Pored užeg tima analitičara, OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) tražiće da zemlje članice OEBS-a pošalju 30 dugoročnih posmatrača da posmatraju izborni proces u celoj zemlji kao i 200 kratkoročnih posmatrača za praćenje procedure na sam dan izbora, navodi se u zaključku izveštaja o potrebi za posmatranje izbora.

U dokumentu OEBS-a takođe se navodi da će u skladu sa standardnom metodologijom ODIHR-a Izborna posmatračka misija uključiti i element za monitoring medija.

Misija za procenu potrebe posmatranja izbora sprovedena je u Srbiji od 12. do 15. novembra ove godine, kao odgovor na zvaničan poziv vlasti da OEBS i njena Kancelarija posmatraju predstojeće parlamentarne izbore.

Cilj misije je bio da se proceni predizborno okruženje i pripreme za izbore, a na osnovu procene misija ODIHR daje preporuku da li da rasporedi svoje posmatrače na predstojećim izborima i u kom sastavu.

Misija je tokom posete Srbiji imala sastanke sa zvaničnicima državnih institucija, predstavnicima političkih stranaka, medija, civilnog društva i međunarodne zajednice u zemlji.

U donošenju takvog zaključka uzeti su u obzir razni nalazi koje su izrazili sagovornici OEBS-ove misije.

Kako se navodi, svi sagovornici su ukazali na vrednost prisustva posmatrača ODIHR-a, i koliko bi to moglo da doprinese u jačanju javnog poverenja i poboljšanju izbornog procesa.

Većina sagovornika OEBS-ovog tima ukazali su da je potrebna puna izborna posmatračka misija ODIHR-a i pozdravili su svaku preporuku koju bi misija mogla da pruži za potencijalno poboljšanje procesa, uključujući pokroviteljstvo međuagencijske Radne grupe koja namerava da nastavi rad.

Mnogi su videli posmatračku aktivnost ODIHR-a kao način promovisanja poverenja u izborni proces“, navodi se u zaključcima.

To se odnosi na pitanja poverenja u sprovođenju procedura na dan izbora, tačnost izbornih spiskova, sprovođenje kampanje, posebno kada je reč o mogućem zastrašivanju glasača i zloupotrebi državnih resursa.

Većina ranijih preporuka ODIHR-a iz prethodnih izbornih ciklusa nisu ispunjene, ukazuje se u nalazima i dodaje da konkretni aspekti koji bi mogli da budu poboljšani posmatračkim izbornim aktivnostima ODIHR-a uključuju vođenje kampanje, finansiranje kampanje i medijsku pokrivenost.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…